-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Varšuvoje darbininkai susirėmė su policija, yra sužeistų

Lenkijos sostinėje prie Kultūros ir mokslo rūmų trečiadienį vakare su policija susirėmė protestuoti atvykę Gdansko laivų statyklos darbininkai, pranešė televizija TVN24, kuri nurodė, kad 30 demonstrantų buvo paguldyti į ligoninę ir kad du iš jų guli intensyviosios slaugos skyriuje.
Varšuvoje darbininkai susirėmė su policija.
Varšuvoje darbininkai susirėmė su policija. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Varšuva

Tuo tarpu policija pranešė, jog buvo sužeisti penki pareigūnai ir vienas demonstrantas.

Grumtynės Varšuvos centre prasidėjo maždaug 18 val. Lietuvos laiku, kai didelis gdanskiečių būrys bandė prasibrauti į Kultūros ir mokslo rūmus. Vienam demonstrantui prasidėjo epilepsijos priepuolis, o medikai įvykio vietoje pasirodė tik po keliolikos minučių. Tai papiktino demonstrantus, kurie jėga bandė įsiveržti į rūmus.

Kelis šimtus laivų statytojų, protestavusių prieš planus restruktūrizuoti jų pramonės šaką, dėl kurių Lenkijos vyriausybė derasi su Europos Sąjunga (ES), policija tramdė guminėmis lazdomis ir pipirinėmis dujomis.

Tikslus nukentėjusiųjų skaičius nežinomas, nes demonstrantai ir policija skelbia prieštaringus duomenis.

Varšuvos kultūros ir mokslo rūmus demonstrantai atakavo neatsitiktinai. Čia trečiadienį prasidėjo Europos liaudies partijos (ELP) suvažiavimas, kuriame dalyvauja ir Lenkijos vyriausybės atstovai.

Demonstracijos prie rūmų prasidėjo dar vidurdienį. Iš pradžių čia buvo susirinkę keli šimtai geležinkelininkų. Ėmė sproginėti petardos, buvo sudeginta Lenkijos liberalių pažiūrų premjero Donaldo Tusko, kurio Pilietinė platforma vadovauja ELP suvažiavimui, iškamša. Vėliau geležinkelininkus pakeitė Gdansko laivų statytojai.

"Solidarumo" vėliavomis mojavę demonstrantai reikalavo nemažinti darbo vietų ir atlyginimų, o laivų statytojai - dar ir gelbėti įmonę nuo galimo bankroto.

1980 metais Gdansko laivų statykloje užgimė profesinė sąjunga „Solidarumas“ – pirmoji ir vienintelė tokia visame sovietiniame bloke.

Vėliau „Solidarumas“ suvaidino labai svarbų vaidmenį derantis dėl taikaus komunistinio režimo likvidavimo Lenkijoje 1989 metais.

Į ELP suvažiavimą Varšuvoje turėjo suvažiuoti maždaug 2,5 tūkst. delegatų, tarp jų – daugiau kaip dešimties vyriausybių vadovai, įskaitant Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, Prancūzijos premjerą Francois Fillioną ir Italijos premjerą Silvio Berlusconi.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius