Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varšuvos merės likimas sprendžiamas referendume – svarbiame išbandyme vyriausybei

Varšuviečiai sekmadienį balsuoja referendume dėl to, ar nušalinti savo merę, ir šis balsavimas bus svarbus išbandymas populiarumą prarandančiai premjero Donaldo Tusko vyriausybei.
Hanna Gronkiewicz-Waltz
Hanna Gronkiewicz-Waltz / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Hanna Gronkiewicz-Waltz, kuri Lenkijos sostinei vadovauja nuo 2006 metų, yra D.Tusko Pilietinės platformos (PO) viceprezidentė. Partija pastaraisiais mėnesiais išgyveno virtinę perbėgimų ir antivyriausybinių protestų.

Pastarojo meto apklausos taip pat rodo, kad PO populiarumu atsilieka nuo buvusio premjero Jaroslawo Kaczynskio – velionio prezidento Lecho brolio dvynio – ir jo populistinės dešiniųjų opozicijos.

Referendumas, kurio opozicija pareikalavo maždaug metai prieš municipalitetų rinkimus, galios, jeigu rinkėjų aktyvumas bus mažiausiai 29 procentai.

J.Kaczynskio „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) paragino rinkėjus „atlikti savo pilietinę pareigą“.

Ketvirtadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad 32 proc. rinkėjų planavo dalyvauti referendume, o 74 proc. nori, kad merė būtų nušalinta.

60-metė H.Gronkiewicz-Waltz, buvusi Lenkijos centrinio banko valdytoja, kritikuojama už sostinės infrastruktūros tvarkymą ir municipalinės administracijos „aroganciją“.

„Iš tikrųjų kalbama ne apie Varšuvą ar jos merę“, – anksčiau šią savaitę per debatus sakė sociologas Januszas Czapinskis.

„Didelė dalis paprasčiausiai rado puikią progą paversti šį referendumą bandymų poligonu prieš parlamento rinkimus 2015-ųjų kovą“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius