-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 09 /13:34

Ataskaita apie Irano branduolinę programą sujudino visą pasaulį

Visas pasaulis sujudo, kai Jungtinės Tautos (JT) pranešė, jog Teheranas vystė branduolinių ginklų gamybai reikalingas technologijas.

Ši antradienį paviešinta informacija paskatino respublikonus reikalauti, kad Baltieji rūmai imtųsi „triuškinamo“ ekonominio atsako. Tuo tarpu sklandantys gandai apie tikėtiną Izraelio karinį smūgį Irano branduoliniams objektams kelia sudėtingų klausimų aukščiausiems JAV pareigūnams.

Tačiau pareigūnai pažymėjo, jog Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ataskaitoje nepateikiama išsamių atsakymų apie numanomą Irano branduolinių ginklų kūrimo programą, o Teheranas griežtai neigia ją vystantis.

Vienas aukštas JAV pareigūnas pareiškė, kad Iranas privalo atsakyti į klausimus, kuriuos iškėlė pastaroji TATENA ataskaita, taip pat nurodė, kad Vašingtonas konsultuosis su savo partneriais dėl „papildomų“ spaudimo priemonių ir sankcijų Irano vyriausybei.

„Kalbant apie sankcijas, mes neatsisakome jokios galimybės. Manome, jog yra platus spektras veiksmų, kurių galime imtis“, – sakė pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

Kitas aukšto rango pareigūnas pabrėžė, jog TATENA ataskaita atkartoja „labai rimtus nuogąstavimus“ Vašingtone dėl Irano branduolinės programos.

Pasak jo, buvo padaryta išvada, jog Iranas nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio pabaigos iki 2003 metų vykdė „struktūrinę“ branduolinių ginklų kūrimo programą, vadovaujant Gynybos ministerijai, kurios uždavinys buvo sukurti branduolinę kovinę galvutę.

Ataskaitoje tiesiogiai neteigiama, kad Iranas vėliau tęsė šią programą, tačiau JAV pareigūnas nurodė, kad esama kai kurių ženklų, jog „nerimą kelianti veikla“ galėjo būtu tęsiama.

Kita vertus, jis pažymėjo, jog TATENA ataskaita palieka neatsakytų klausimų apie dabartinę šios programos būklę.

„Ataskaitoje nepateikiama jokių vertinimų, kiek yra pažengusi Irano programa, – sakė Amerikos pareigūnas. – Joje aiškiai netvirtinama, kad Iranas įvaldė visas būtinas technologijas, o mes sutinkame su šiuo įvertinimu.“

Vienoje įsikūrusi JT agentūra paskelbė, jog jos turima informacija, kurios apimtis – per 1 000 puslapių, rodo, kad Iranas užsiėmė „savos konstrukcijos branduolinio ginklo kūrimu, įskaitant jo komponentų bandymus“.

Ankstesni TATENA įvertinimai buvo daugiausiai susiję su Irano pastangomis pasigaminti radioaktyviųjų medžiagų (urano ir plutonio), kurios gali būti naudojamos tiek atominėje energetikoje, tiek atominiams užtaisams gaminti.

Ataskaitoje aptariamos numanomos Irano pastangos pasigaminti atominių kovinių galvučių ir raketų, kurios galėtų nuskraidinti jas į taikinius.

ES pareiškė, kad įtarimai didina nuogąstavimus apie Irano branduolinę programą

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį pareiškė, kad Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ataskaitoje išdėstyti įtarimai, kad Iranas mėgino pasigaminti atominių užtaisų, „smarkiai didina“ nuogąstavimus dėl Teherano branduolinės programos.

TATENA išvados „smarkiai didina esamus nuogąstavimus dėl Irano branduolinės programos prigimties, kadangi šioje ataskaitoje ypač pabrėžiama karinių tikslų galimybė Irano branduolinėje programoje“, sakė viena ES atstovė.

Prancūzija grasina Iranui „precedento neturinčiomis“ sankcijomis

Prancūzija antradienį paragino taikyti precedento neturinčias sankcijas, jei Iranas ir toliau nepaisys pasaulio pozicijos dėl jo branduolinės programos.

„Jei Iranas atsisakys paklusti tarptautinės bendrijos reikalavimams ir atmes visą rimtą bendradarbiavimą, mes esame pasirengę priimti – su tomis šalimis, kurios paseks (šiuo pavyzdžiu), – precedento neturinčias sankcijas“, – sakoma Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Rusija pasipiktinusi dėl paskelbtos JT ataskaitos apie Irano branduolinę programą

Tuo tarpu Rusija pareiškė pasipiktinimą dėl Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) sprendimo paskelbti ataskaitą apie Irano branduolinę programą, sakydama, jog toks žingsnis didina įtampą Teherano priešpriešoje su pasaulio galybėmis.

„Maskvoje jaučiamas rimtas nusivylimas ir nesupratimas, jog TATENA generalinio direktoriaus ataskaita dėl Irano, apie kurią pastarosiomis dienomis buvo nemažai pasakyta ir parašyta, transformuojama į naują įtampos didinimo šaltinį dėl problemų, susijusių su Irano branduoline programa“, – sakoma Rusijos URM pranešime, kuris buvo išplatintas vėlai antradienį.

„Dar prieš oficialiai išplatinant tarp TATENA narių Vienoje, ši ataskaita tapo priežastimi prielaidoms, gandams, politinėms apkalboms, kas nedaro garbės užsiimantiems dabartinio informacinio triukšmo kurstymu“, – pridūrė ministerija.

Maskva nepritaria TATENA ataskaitos paviešinimui, sakydama, jog šis žingsnis mažina galimybę atnaujinti derybas tarp pasaulio galybių ir Teherano, siekiant spręsti šią branduolinę krizę diplomatinėmis priemonėmis.

Rusijos URM pareiškė, kad šiuo dokumentu dabar galės naudotis tie, kurie nori piešti padėtį Irane tamsiausiomis spalvomis – akivaizdžiai turint omenyje Izraelį ir JAV.

TATENA ataskaitą ruošiamasi paskelbti praėjus kelioms dienoms po to, kai Izraelio prezidentas Shimonas Peresas pareiškė, jog išankstinio smūgio Iranui, siekiant susilpninti šiitiškos respublikos branduolinius pajėgumus, tikimybė sumažėjo.

„Tačiau, matyt, esama tokių, kurie vadovaujasi kitu principu: Kuo blogiau, tuo geriau. „Žinoma, mes negalime palaikyti jų destruktyvios logikos, jų kurso į sąmoningą politinio ir diplomatinio proceso nutraukimą“, – rašoma URM pranešime.

Pasak Vienoje dirbančių diplomatų, Rusija ir Kinija žengė neįprastą žingsnį – kartu paragino TATENA visiškai neskelbti naujosios ataskaitos.

Rusijos URM reiškia pasipiktinimą, kad kai kurios šios ataskaitos dalys, kuriose nurodoma, jog TATENA turi „patikimos“ informacijos, jog Teheranas galimai mėgino pasigaminti branduolinių ginklų, buvo nutekintos žiniasklaidai dar prieš oficialų šio dokumento paskelbimą.

„Mes pirmiausiai norėtume paklausti: kiek Agentūros sekretoriatas pajėgus užtikrinti deramą konfidencialumą darbe, be kurio TATENA uždavinių sprendimo efektyvumas tampa abejotinas?“ – nurodė ministerija.

Kinija ragina taikiai spręsti Irano branduolinės programos problemą

Kinija trečiadienį paragino Irano branduolinės programos problemą spręsti taikiai, kai Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) padarė išvadą, jog Teheranas veikiausiai mėgino pasigaminti atominių ginklų.

Kinis URM atstovas Hong Lei pareiškė, kad jo šalis tebenagrinėja Jungtinių Tautų (JT) agentūros ataskaitą, tačiau paragino Iraną pademonstruoti „lankstumą“ ir „nuoširdumą“.

„Kinija pasisako už taikias priemones, sprendžiant Irano branduolinės programos klausimą“, – atstovas sakė eilinėje spaudos konferencijoje.

Iranas nežada atsisakyti savo teisių vykdyti branduolinę programą

Irano pasiuntinys prie Tarptautinės atominės energetikos agentūros trečiadienį pareiškė, kad jo šalis „niekada neatsisakys savo legitimių teisių“ vykdyti savo branduolinę programą, nors naujoje agentūros ataskaitoje reiškiami įtarimai, kad Teheranas mėgino pasigaminti branduolinių ginklų.

„Būdama atsakinga valstybė, Irano Islamo Respublika niekada neatsisakys savo legitimių teisių ir toliau vykdys savo įsipareigojimus pagal Branduolinio neplatinimo sutartį (NPT)“, – atstovo Ali Asgharo Soltanieh žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra IRNA.

A.A.Soltanieh antradienio vakarą pareiškė, kad šis dokumentas yra „nepagrįstas“ ir „politiškai motyvuotas“.

Trečiadienį jis žengė dar toliau, kaltindamas TATENA vadovą Yukiyą Amano padarius „istorinę klaidą“, kai buvo nuspręsta paskelbti šią ataskaitą.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas kalbėjo kitą dieną po to, kai Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūros ataskaitoje buvo paminėti patikimi įrodymai, kad Teheranas siekia branduolinių ginklų.

M.Ahmadinejadas atmetė įtarimus, kad Irano civilinė branduolinė programa naudojama branduoliniams ginklams kurti, ir sakė: „Mums nereikia atominės bombos“.

Sakydamas kalbą, kurią transliavo valstybinė televizija, jis šalies vakaruose esančiame Šahri Kordo mieste susirinkusiai miniai pareiškė: „Nė trupučio nenusileisime dėl to kelio, kuriam esame įsipareigoję“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius