Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vašingtonas nusprendė neerzinti Turkijos: armėnų žudynių genocidu nevadins

Baltieji rūmai JAV armėnų bendruomenės lyderiams pareiškė, kad šalies prezidentas Barackas Obama nevartos žodžio „genocidas“ šiemet minint šimtąsias armėnų žudynių metines. 1915 m. Osmanų imperijoje buvo išžudyta apie 1,5 mln armėnų, rašo naujienų svetainė wsj.com.
Armėnų genocido 100-sios metinės
Armėnų genocido 100-osios metinės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidento administracijos vadovas Denisas McDonoughas ir Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Benas Rhodesas antradienį vietos armėnų lyderiams teigė, kad B.Obama laikosi nuoseklumo ir 1915 m. įvykių genocidu nevadins.

Popiežius Pranciškus neseniai vienoje iš savo kalbų pavartojo genocido terminą, o Vokietija taip pat pareiškė, kad žudynes vadins genocidu. Vis dėlto, panašu, kad Vašingtono atsisakymas vengti genocido termino yra susijęs su JAV noru negadinti santykių su sąjungininke Turkija.

„Esame pasipiktinę. Turkija nenusipelno veto teisės JAV žmogaus teisių politikoje“, – teigė Amerikos armėnų nacionalinio komiteto vykdomasis direktorius Aramas Hamparianas.

„Esame pasipiktinę. Turkija nenusipelno veto teisės JAV žmogaus teisių politikoje“, – teigė Amerikos armėnų nacionalinio komiteto vykdomasis direktorius Aramas Hamparianas.

Baltieji rūmai antradienį taip pat paskelbė, kad JAV iždo sekretorius Jackas Lewas bus amerikiečių delegacijos, vyksiančios pagerbti žudynių aukų Armėnijoje balandžio 24 d., vadovas. Šioje ceremonijoje dalyvaus ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Antradienį Vašingtone taip pat viešėjo aukšto rango Turkijos diplomatai. JAV valstybės sekretorius Johnas Kerrys susitiko su savo kolega iš Turkijos Mevlutu Cavusoglu. Susitikimo metu buvo aptarta kovos su teroristine organizacija „Islamo valstybė“ (IS) strategija.

Vašingtonas Turkiją laiko svarbia koalicijos, kovojančios su IS teroristais, partnere.

Ankara neigia armėnų genocido faktą ir laikosi nuostatos, kad šių dienų vyriausybės neturi teisės nuspręsti, kad žudynės buvo genocidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius