-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vašingtonas teigia padedantis Sirijos žmonėms, bet ne B.al Assadui

Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė, kad bendradarbiauja su partneriais teikiant pagalbą nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo Sirijoje, tačiau griežtai atsisako dirbti kartu su Damasko vyriausybe.
Žemės drebėjimas Sirijoje
Žemės drebėjimas Sirijoje / „Zuma press“/„Scanpix“

Vašingtonas taip pat teigė, kad po to, kai išsiuntė dvi gelbėtojų komandas į Turkiją, kuri taip pat smarkiai nukentėjo per sekmadienį įvykusį žemės drebėjimą, tikisi siųsti tolesnę pagalbą šiai NATO sąjungininkei.

„Pačioje Sirijoje turime JAV finansuojamų humanitarinės pagalbos partnerių, kurie koordinuoja gyvybes gelbstinčią pagalbą“, – žurnalistams sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas, susitikęs su kolega iš Austrijos.

„Esame įsipareigoję teikti tą pagalbą, kad padėtume Sirijos žmonėms atsigauti po šios nelaimės, kaip ir buvome jų pagrindinis humanitarinės pagalbos teikėjas nuo pat karo Sirijoje pradžios“, – kalbėjo jis.

„Noriu pabrėžti, kad šios lėšos, žinoma, skiriamos Sirijos žmonėms, o ne režimui. Tai nepasikeis“, – pridūrė A.Blinkenas.

Jungtinės Valstijos, reikalaudamos atsakomybės už piktnaudžiavimus per jau beveik 12 metų Sirijoje trunkantį žiaurų pilietinį karą, atsisako normalizuoti santykius su šios šalies prezidentu Basharu al Assadu ar teikti bet kokią tiesioginę pagalbą atstatymui.

B.al Assadas susigrąžino didžiąją dalį šalies ir pastaraisiais metais atkūrinėja santykius su kitomis arabų valstybėmis, taip pat ir Turkija.

JAV tarptautinės plėtros agentūros (USAID) reagavimo veiksmams vadovaujantis Stephenas Allenas sakė, kad didžioji dalis žalos padaryta B.al Assado nekontroliuojamose teritorijose ir kad USAID ten turi vietos partnerių.

USAID perorientuoja pagalbą, kuri jau buvo skirta nuo karo nukentėjusiems Sirijos gyventojams, ir daugiausia dėmesio skiria gelbėjimo darbams bei kitiems neatidėliotiniems poreikiams, įskaitant prieglobsčio ir maisto teikimą, teigė jis.

„Šiuo metu Sirijos šiaurės vakaruose vykdome visą spektrą humanitarinės pagalbos“, – žurnalistams sakė S.Allenas.

Jis atsisakė įvardyti su Jungtinėmis Valstijomis bendradarbiaujančias nevyriausybines grupes, motyvuodamas tai noru apsaugoti veiklos efektyvumą.

Vašingtonas paskelbė siunčiantis dvi gelbėjimo komandas į Turkiją. S.Alleno teigimu, komandos atvyks trečiadienio rytą ir keliaus į Adijamano miestą, kuriame galimybės vykdyti paiešką kol kas yra ribotos.

Pasak jo, dviem C-130 lėktuvais atskrenda 158 darbuotojai, 12 šunų ir 77,1 tonos specializuotos įrangos.

„Tiesiai šviesiai tariant, Turkijoje šiuo metu daugiausia dėmesio skiriame šių komandų išsiuntimui ir gyvybių gelbėjimui“, – iš Ankaros sakė S.Allenas.

„Jei jiems prireiktų tolesnės pagalbos, kai kalbama apie gyventojus, kurie gali būti likę be būsto arba kuriems reikia skubios pagalbos, mes, žinoma, esame pasirengę ją suteikti“, – pridūrė jis.

Pasak pareigūnų ir medikų, 7,8 balo žemės drebėjimas abiejose šalyse nusinešė daugiau kaip 8,7 tūkst. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius