-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikanas pateikia tris priežastis, kodėl nėra atsakingas už dvasininkų seksualinę prievartą

Sparčiai besiplečiančio skandalo dėl dvasininkų pedofilijos epicentre atidūręs Vatikanas pradeda teisinę gynybą, kuri, kaip viliasi Bažnyčia, apsaugos popiežių nuo ieškinio Kentukyje, reikalaujančio jį nušalinti.
Vatikanas
Vatikanas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Agentūros AP antradienį gauti dokumentai rodo, kad Vatikano teisininkai rengiasi tvirtinti, jog pontifikas kaip valstybės vadovas turi teisinę neliečiamybę, kad Amerikos vyskupai, kurie buvo atsakingi už seksualine prievarta kaltinamus kunigus, nėra Vatikano tarnautojai ir kad 1962 metų dokumentas nėra „nenuginčijamas įrodymas“, jog kunigų seksualiniai nusikaltimai buvo dangstomi.

Šventasis Sostas mėgina apsisaugoti, kad pirmoje tokio pobūdžio byloje Jungtinėse Valstijose nebūtų pasiekta stadija, kai būtų sprendžiama, ar lytinio priekabiavimo aukos gali pareikšti ieškinį pačiam Vatikanui už aplaidumą, kad jis neinformavo policijos ir visuomenės apie Katalikų bažnyčios kunigus, tvirkinusius vaikus.

Byla buvo iškelta 2004 metais Kentukyje pagal ieškinį, kurį pateikė trys vyrai, tvirtinantys, jog buvo seksualiai išnaudojami kunigų, ir kaltinantys Vatikaną aplaidumu.

Vyriškių advokatas Williamas McMurry siekia, kad bylai būtų suteiktas specialus – grupinio ieškinio – statusas, tvirtindamas, kad visoje šalyje yra šimtai kunigų seksualinės prievartos aukų.

„Tai vienintelė kada nors Vatikanui iškelta byla ir vienintelis jos tikslas – kad Vatikanas atsakytų už visus kunigų seksualinės prievartos aktus, kurie kada nors buvo įvykdyti šioje šalyje, – sakė advokatas interviu telefonu. – Nėra jokio kito bylos atsakovo. Jokio vyskupo, jokio kunigo.“

Vatikanas siekia, kad byla būtų nutraukta dar prieš tai, kai galėtų būti apklaustas popiežius Benediktas XVI ar paprašyta pateikti teismui slaptus dokumentus.

Praėjusį mėnesį JAV Luisvilio apygardos teismui buvo pateikti pradiniai gynybos argumentai, o oficialiai Vatikano strategija bus pristatyta artimiausiomis savaitėmis. Vatikano pareigūnai antradienį atsisakė patekti kokius nors komentarus.

Bylos Kentukyje ieškovai tvirtina, kad JAV vyskupijų vyskupai yra Šventojo Sosto tarnautojai ir todėl Roma, nepranešusi apie priekabiavimą, yra atsakinga už jų padarytus teisės pažeidimus. Pasak jų, 1962 metų Vatikano dokumentas „Crimen Sollicitationis“ nurodė vyskupams nepranešti apie seksualinės prievartos atvejus policijai.

Tuo tarpu Vatikanas tvirtina, kad minėtame dokumente nėra nieko tokio, kas būtų užkirtę kelią vyskupams informuoti policiją.

Jungtinių Valstijų Bažnyčią krečiantį skandalą dar labiau pakurstė lavina pranešimų apie dvasininkų seksualinę prievartą prieš vaikus Europoje ir pačiam popiežiui mesti kaltinimai, kad būdamas Miuncheno arkivyskupu jis esą nesiėmė veiksmų prieš vaikų tvirkinimu kaltinamą kunigą.

Dėl šios priežasties Kentukio byla ir dar viena byla Oregone įgavo ypatingą reikšmę ir daug advokatų, tarp jų netgi teisininkai iš Australijos, sakė, jog planuoja pasinaudoti tokia pat strategija.

Tuo pat metu, kaip pabrėžia ekspertai, esama sunkiai įveikiamų kliūčių. Visų pirma, kyla klausimas, kaip priversti užsienio šalies vyriausybę pateikti konfidencialius dokumentus, nekalbant jau apie tai, kaip JAV advokatams apklausti valstybės vadovą.

Jungtinės Valstijos laiko Vatikaną suverenia valstybe, su kuria 1984 metais užmezgė diplomatinius santykius. 2007–aisiais JAV apygardos teismo teisėjas Johnas Heyburnas (Džonas Heibernas) atmetė pradinį bylos ieškovų prašymą nušalinti Bendiktą XVI.

„Jie negalės nušalinti popiežiaus“, – sakė Vilanovos universiteto teisės profesorius Josephas Dellapenna, parašęs knygą „Suing Foreign Governments and Their Corporations“.

„Tačiau žemesnio rango pareigūnai tikrai galėtų būti nušalinti nuo pareigų ir galėtų būti teismo reikalavimai pateikti dokumentus“, – sakė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius