Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikanas peržiūrės nuobaudas bažnyčios tarnams už seksualinį išnaudojimą

Vatikanas kitą savaitę peržiūrės Bažnyčios kanoną ir pakeis senaties terminą bei numatys bausmes kunigams už vaikų pornografiją, ketvirtadienį pranešė šaltiniai Bažnyčioje.
Šventės akimirka
Popiežius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šių veiksmų popiežius Benediktas XVI priverstas imtis, siekdamas sumažinti Katalikų Bažnyčią Jungtinėse valstijose ir keliose Europos šalyse sudrebinusio pedofilijos skandalo padarytą žalą Bažnyčios įvaizdžiui.

Įvedus pataisas, bus numatyta bendra teisinė atsakomybė už išnaudojimą, kuris iki šiol buvo priskiriamas „specialios bažnytinės teisės“ sričiai ir galėjo būti baudžiamas bendrąja tvarka tik išimtinais atvejais.

Pasak bažnyčios pareigūno, susipažinusio su numatomais pakeitimais, visuomenė su naujais nuostatais galės susipažinti kitą ketvirtadienį.

Senaties terminas su lytiniu išnaudojimu siejamoms byloms bus pailgintas iki 20 metų nuo aukos pilnametystės, o tai reiškia, kad aukos galės pateikti ieškinius iki 38–ojo gimtadienio. Iki šiol senaties terminas buvo 10 metų po aukos pilnametystės.

Šis pakeitimas laikomas itin reikšmingu, nes daugelis kunigų seksualinę prievartą patyrusių žmonių iki gilios brandos neišdrįsta ir neranda teisinės ar moralinės paramos, kad galėtų imtis reikiamų veiksmų prieš savo skriaudėjus.

Pataisose taip pat numatoma, kad vyskupai turės teisę šalinti iš kunigų luomo dvasininkus, kurių lytinio išnaudojimo nusikaltimo įrodymai yra „aiškūs ir svarūs“, išvengiant brangių ekleziastinio teismo procedūrų. Tokiais atvejais kunigas bus pašalinamas atskiru dekretu.

Šios pataisos bus įvestos į vadinamąjį „Motu Proprio“ dokumentą, kurį 2001 seksualinio išnaudojimo klausimu paruošė popiežius Jonas Paulius II.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius