Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikanas: popiežius Benediktas XVI neteks neklystamumo galios

Benediktas XVI neteks popiežiaus neklystamumo galios, kai tik vasario 28 dieną pasitrauks iš pareigų, trečiadienį pranešė Vatikanas, mėgindamas paaiškinti susidariusią padėtį.
Popiežius Benediktas XVI (2012 m. gruodžio 31 d.)
Popiežius Benediktas XVI. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šios galios ateina kartu su pareigomis, todėl jos bus perduotos kitam popiežiui... Tas, kas pasitraukia, nebetenka Šventosios Dvasios pagalbos vadovauti Visuotinei Bažnyčiai“, – sakė Vatikano atstovas Federico Lombardi žurnalistams.

Šis klausimas yra sudėtingas daugeliui katalikų, kurie tiki, kad popiežiaus išrinkimą nulemia dangiškoji galia ir yra įpratę, kad popiežiai šiame soste išlieka iki mirties.

Benediktas XVI bus pirmasis atsistatydinęs popiežius po daugiau nei 700 metų pertraukos ir tik antrasis tai padaręs savanoriškai per visą Katalikų Bažnyčios dviejų tūkstančių metų istoriją.

Popiežiaus neklystamumo dogma buvo suformuluota Vatikano I susirinkimo 1870 m. dogminėje konstitucijoje. Jos idėja, kad popiežius, esant tam tikroms sąlygoms, yra apsaugotas nuo klaidų, seniai gyvuoja Bažnyčios istorijoje – Romos vyskupo kaip apaštališkos tiesos saugotojo sąvoka pirmą kartą buvo iškelta VI amžiuje.

iomis ypatingomis galiomis buvo pasinaudota, pavyzdžiui, 1950 metais, kai Pijus XII paskelbė dogmą apie Marijos dangun ėmimą; jos taikomos tik doktrinos ar tikėjimo pareiškimams „ex cathedra“ (iš katderos, oficialiai).

Benediktui XVI netekus šios galios ir vėl pavirtus klystančiu žmogumi, Vatikanas praneša, kad popiežius pensijai pasitrauks už istorinių Vatikano sienų į vienuolyną, kurio soduose auginamos rožės ir daržovės.

„Mes užtikrinsime jam orų būvį“, – pareiškė F.Lombardis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius