Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikanas ragina vyskupus leisti aukoti mišias lotynų kalba

Vatikanas penktadienį paragino katalikų vyskupus visame pasaulyje paklusti popiežiaus nurodymui leisti kunigams aukoti mišias lotynų konservatyvių tikinčiųjų bendruomenėms, patinka jiems tai ar ne.
Sekmadienio mišios Vatikane
Sekmadienio mišios Vatikane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vatikanas paskelbė instrukciją „Universae Ecclesiae“, įpareigojančią vykdyti 2007 metais išleistą Katalikų Bažnyčios vadovo dekretą, leidžiantį plačiau vartoti lotynišką liturgiją. Pastaroji buvo visuotinai vartojama iki 1962–1965 metais vykusio Vatikano II susirinkimo, per kurį buvo nutarta leisti aukoti mišias vietos kalbomis.

Galimybės aukoti lotyniškas mišias atkūrimas buvo vienas iš svarbiausių ultrakonservatyvių kunigų judėjimo reikalavimų. Šio judėjimo nariai buvo ekskomunikuoti 1998 metais, ir šis žingsnis nulėmė pirmąjį skilimą šiuolaikinėje Katalikų Bažnyčioje.

Penkių puslapių instrukcijoje, kurią paskelbė Tikėjimo doktrinos kongregacija, aiškiai leidžiama suprasti, kad popiežius pageidauja, jog vyskupai vykdytų jo nurodymus.

Nors instrukcijoje vartojama mandagi tarnybinė kalba, joje pabrėžiama, kad ganytojai privalo įtraukti lotyniškas mišias į liturgijos programas, jeigu to pageidauja pastovios konservatyvių tikinčiųjų grupės. Mažiausias tokios grupės dydis nėra nurodomas.

Dokumente taip pat sakoma, kad ganytojai turėtų „geranoriškai priimti“ norinčius švęsti mišias tradicine forma ir privalo „leisti tokį celebravimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius