Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikane baigėsi susirinkimas, kuriame spręsta seksualinio smurto problema

Vatikane baigėsi ketvirtadienį prasidėjęs neeilinis Katalikų Bažnyčios hierarchų susitikimas. Popiežiaus Pranciškaus kvietimu du šimtai aukšto rango dvasininkų susirinko iš viso pasaulio aptarti vienos nemaloniausių temų visai katalikų bendruomenei – kunigų seksualinio smurto.
Vatikano Šv. Petro aikštės fontanai
Vatikano Šv. Petro aikštės fontanai / „Scanpix“/AP nuotr.

Jungtinės Valstijos, Australija, Čilė, Airija ir Lenkija yra kone labiausiai įvairių skandalų paveiktos šalys. Bažnyčia pripažįsta, jog nukentėjusiųjų – tūkstančiai, o tarp jų ne tik mažamečiai vaikai, bet kai kuriais atvejais ir vienuolės ar kiti dvasininkai.

Dalis nusikaltimų galėjo būti įvykdyti prieš dešimtmečius, daug viešai apkaltintų kunigų jau mirę, todėl įrodyti jų kaltę sunku.

Katalikų Bažnyčios hierarchai įvairiose šalyse, o ypač – JAV – kaltinami žinoję apie dalį nusikaltimų, bet esą nieko nedarę. Šeštadienį kardinolas iš Vokietijos Reinhardas Marxas pripažino, kad dalis Bažnyčios turėtų įrodymų apie seksualinio smurto atvejus ilgainiui buvo sunaikinti.

Vatikane surengto susitikimo tikslas – pripažinti problemos mastus, užkirsti kelią lytinio smurto atvejams pasikartoti, susigrąžinti tikinčiųjų pasitikėjimą.

Paskutinę susitikimo dieną, kreipdamasis į vyskupus, Pranciškus vaikų seksualinį smurtą prilygino žmonių aukojimui. Jam tai esą primena žiaurią pagonišką religinę praktiką, kuri senovėje buvo paplitusi tam tikrose kultūrose.

Tuo metu, smurtą patyrusios aukos vienijasi į bendruomenes, reikalauja teisingumo, viešai kalba apie skaudžias patirtis.

LRT RADIJO žurnalistas Adomas Šimkus kalbina Mareką Lisinkį. Šis lenkas vaikystėje patyrė dvasininko smurtą, o praėjusią savaitę į Vatikaną atvyko Popiežiui įteikti jo vadovaujamos organizacijos parengtą ataskaitą apie pedofilijos atvejus Lenkijos Katalikų Bažnyčioje.

„Esu iš mažo kaimo netoli Varšuvos. Esu seksualinės prievartos auka, kelis mėnesius mane išnaudojo katalikų kunigas. Tai nutiko 1981 m. ir paveikė visą mano gyvenimą, mano psichinę būklę. Pradėjau nemažai gerti, įpročiai virto alkoholizmu.

Bet nebegeriu jau 15 metų, bandau susigrąžinti bet kokį gyvenimo džiaugsmą, bet vis dar jaučiu traumos pėdsakus. Kelis kartus bandžiau nusižudyti.

2013m. įkūriau paramos organizaciją „Nebijokite“, kuri padeda tokiems žmonėms, kaip aš, čia, Lenkijoje. Rengiame paramos grupes, teikiame psichologinę pagalbą. Labai svarbu, kad kartu su jais galėjome parengti ataskaitą apie situaciją Lenkijos Bažnyčioje, vyskupijose“, – sakė vyras.

Pakalbėti su ponu Lisinskiu LRT RADIJO žurnalistams pavyko gana atsitiktinai. Paskambinus pirmuoju organizacijos „Nebijokite“ interneto svetainėje rastu telefonu numeriu, atsiliepė jam atstovaujanti teisininkė, pasirodo, jie kaip tik pora dienų anksčiau buvo susitikę su popiežiumi.

„Siekdami susitikti su popiežiumi Pranciškumi ieškojome įvairių kelių, kol pavyko gauti audienciją. Turėjau galimybę jam pažiūrėti į akis. Kai pažvelgiau į popiežiaus veidą, pamačiau, kad jis yra labai susikrimtęs. Pradėjome kalbėti, tada jis paėmė mano delnus ir juos pabučiavo. Šis susitikimas mane labai paveikė. Iš vienos pusės, tapau stipresnis, iš kitos – pirmą kartą Bažnyčios aukščiausias vadovas išreiškė man pagarbą. Lenkijoje niekaip negalėjau išsikovoti susitikimo su aukščiausiais Bažnyčios pareigūnais, o čia – pats vadovas atsiprašo, pabučiuoja ranką“, – žurnalistams pasakojo M.Lisinskis.

Lietuvai Vatikane surengtame susitikime atstovavo Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas. Jis LRT RADIJUI tikino, kad Bažnyčia jau ėmėsi veiksmų kovoti su seksualiniu smurtu ir padėtis gerėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius