-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vatikano tyrėjas Čilėje susitinka su kunigo seksualinės prievartos aukomis

Įtariamos seksualinės prievartos atvejus tiriantis Vatikano atstovas antradienį Čilėje pradėjo susitikimų maratoną su lytinio išnaudojimo aukomis ir žmonėmis, prieštaravusiais tam, kad jų vyskupijos vyskupu būtų paskirtas dvasininkas, kaltinamas dangstęs vieną liūdniausiai pagarsėjusių kunigų pedofilų.
Charlesas Scicluna
Charlesas Scicluna / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Popiežius Pranciškus išreiškė tvirtą palaikymą vyskupui Juanui Barrosui, kurį seksualinės prievartos aukos kaltina tuo, kad jis matė, kaip kunigas Fernando Karadima seksualiai išnaudojo savo parapijos nepilnamečius, tačiau nesiėmė jokių veiksmų.

F.Karadima 2010 metais buvo pašalintas iš dvasininkų luomo ir jam nurodyta visą likusį gyvenimą „atgailauti ir melstis“ už savo nusikaltimus.

Čilės vyskupų konferencija pranešė, kad Maltos arkivyskupas Charlesas Scicluna per keturias dienas truksiantį susitikimų maratoną taip pat priims tikinčiųjų ir kunigų delegaciją iš Osorno vyskupijos.

Vyskupų konferencija nepaskelbė seksualinio išnaudojimo aukų pavardžių, kad apsaugotų jų privatumą. Tačiau ji nurodė, kad Ch.Scicluna susitiks tiek su tais žmonėmis, kurie patys pasipasakojo patyrę dvasininkų lytinį išnaudojimą, tiek su tais, kuriuos pats išreiškė pageidavimą apklausti.

Pats Ch. Scicluna sakė, jog rinks informaciją išimtinai apie J.Barroso.

Šeštadienį Niujorke arkivyskupas susitiko su viena iš pedofilo F.Karadimos aukų – Juanu Carlosu Cruzu.

Pasak J.C.Cruzo, Ch.Scicluna jam pasakė, jog rinks įrodymus ir apklaus nukentėjusiuosius J.Barroso byloje, o tada tiesiogiai informuos pontifiką.

J.C.Cruzas sakė, jog su arkivyskupu kalbėjosi ne tik apie J.Barroso. Pasak jo, taip pat buvo aptartas numanomas kelių kitų vyskupų, taip pat Čilės kardinolų Francisco Javiero Errazurizo bei Ricardo Ezzati, vaidmuo dangstant vaikų lytinį išnaudojimą.

Kardinolai viešai yra pareiškę, jog niekuo nenusižengė, o J.Barrso tvirtina, jog nieko nežinojo apie vaikų seksualinį išnaudojimą.

Ch.Scicluna antradienį susitiko su Jamesu Hamiltonu, dar viena F.Karadimos auka, o trečiadienį numatytas jo susitikimas su Jose Andresu Murillo. Šis vyras kartu su J.C.Cruzu viešai pasmerkė F.Karadimą ir numanomą J.Barroso vaidmenį dangstant vaikų lytinį išnaudojimą

Ch.Scicluna taip pat ketina pasikalbėti su trimis kunigais, dirbusiais su J.Barroso.

„Tikiuosi, akivaizdu, jog F.Errazurizas, R.Ezzati ir dar keli vyskupai visa tai dangstė“, – po susitikimo su Vatikano tyrėju Ch.Scicluna sakė J.Hamiltonas.

Pasak jo, informacija, kurią šie kardinolai pateikė pontifikui, neatspindėjo to, kas iš tiesų vyko Čilėje, ir tai paveikė popiežiaus vizitą į šią šalį.

„Atėjo metas atidengti tai, kas buvo sušluota po kilimu“, – pabrėžė jis.

J.Barroso vyskupu tapo dar 1995 metais. Tačiau kai 2015 metais Pranciškus paskyrė jį dirbti į Osorną, šalyje kilo didžiulė pasipiktinimo banga, nes F.Karadimos skandalas jau buvo pakirtęs Čilės visuomenės pasitikėjimą Katalikų Bažnyčia.

Osorne J.Barroso buvo sutiktas kunigų ir tikinčiųjų protestais. Per juos buvo keliamas klausimas, kaip galima tikėti, kad šis žmogus, tvirtinantis nematęs nieko įtartina dėl F.Karadimos, gins šios bendruomenės vaikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius