Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 09 /14:09

Smogas Lenkijoje: viename miestelyje normos viršytos 3126 procentais

Pirmadienį visoje Lenkijoje išlieka sudėtinga situacija dėl smogo – daugelyje miestų dėl oro taršos, viršijančios nustatytas užterštumo ribas, už naudojimąsi viešuoju transportu nereikia mokėti, gyventojai raginami neiti iš namų, ypač vaikai, vyresnio amžiaus žmonės. Štai Rybniko mieste oro taršos normos viršytos net 3126 procentais.
Smogas Lenkijoje
Smogas Lenkijoje / „Twitter“ nuotr.

Generalinės aplinkos apsaugos inspekcijos teigimu, blogiausia yra Krokuvoje, Vroclave, Poznanėje ir Kendzežyne-Kozlyje, tačiau Varšuvoje bei kituose šalies didžiuosiuose miestuose situacija irgi prasta.

Kaip rašo tvn24.pl, Varšuvoje smogas itin stiprus buvo savaitgalį, pirmadienį tarša kiek mažesnė, tačiau ir toliau vyresnio amžiaus asmenims, vaikams nerekomenduojama eiti iš namų.

Miesto valdžia nusprendė, kad miesto transportu pirmadienį galima važinėti nemokamai, taip tikimasi daugiau varšuviečių persodinti iš nuosavų automobilių į tramvajus, autobusus, metro ir miesto traukinius. Nemokamos ir automobilių stovėjimo aikštelės, priklausančios sistemai „Park&Ride“. Panašiai elgėsi ir kitų Lenkijos miestų savivaldybės.

Varšuvos savivaldybės atstovai įspėjo ir švietimo įstaigų vadovus, kad būtų atšauktos pamokos, pasivaikščiojimai lauke, taip saugant vaikus. Valdininkai ragina gyventojus nekūrenti židinių.

Generalinės aplinkos apsaugos inspekcijos tvirtinimu, dabartinis oro užterštumas kelia didžiausią pavojų sergantiems kvėpavimo takų bei širdies ir kraujagyslių ligomis.

Šalti ir be vėjo orai lėmė didelę taršą ir Krokuvoje bei visoje Mažosios Lenkijos vaivadijoje. Krokuvos vadovai ragino gyventojus, kurie namus šildosi patys anglimis, bent jau naudoti kokybišką kurą.

Baisiausia situacija – Rybniko mieste. Normas oro tarša visame mieste viršija tūkstančiu procentų, o vietomis – net 3126 procentais. Čia ne tik miesto transporte nebereikalaujama bilietų, bet mokiniams leista neiti į mokyklas, vaikams – į darželius, tai galios ir antradienį bei trečiadienį.

Vis dėlto kai kur Lenkijoje situacija keičiasi į gera. Tarkim, centrinėje ir pietinėje Silezijos vaivadijos dalyse, kur oro tarša mažėja, nors normos daugumoje vietovių vis dar viršytos. Savaitgalį čia savanoriai su veido kaukėmis dalino lankstinukus su oro taršos duomenimis ir įtaką žmonių sveikatai.

„The Financial Times“ prieš savaitę paskelbė, kad pagal oro taršą Kinijos sostinę Pekiną aplenkė nedidelis Lenkijos miestas Skala, o iš 50-ies labiausiai užterštų Europos miestų net 33 yra Lenkijoje, aiškina Pasaulio sveikatos organizacija. Lenkija yra žemyno smogo sostinė, nuolat viršijanti Europos Sąjungos užterštumo limitus. Šalis yra smarkiai priklausoma nuo anglies ir pernelyg mažų investicijų į žaliąsias technologijas.

„Twitter“ nuotr./Smogas Lenkijoje
„Twitter“ nuotr./Smogas Lenkijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius