Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl pabudęs Etnos ugnikalnis spjaudė į dangų pelenų debesis

Italijoje po kelių mėnesių sąlyginės ramybės vėl pabudo Etnos ugnikalnis, į 12 kilometrų aukštį virš rytų Sicilijos išspjovęs didžiulį pelenų debesį.
Etnos ugnikalnis
Etnos ugnikalnis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Italijos nacionalinis geofizikos ir vulkanologijos institutas (INGV) pranešė, kad lava liejasi iš vieno aktyviausių Europos ugnikalnių pietrytinio kraterio.

Kol kas pranešimų apie žmonėms arba turtui ugnikalnio išsiveržimo padarytą žalą negauta. Ugnikalnio papėdėje esama gyvenviečių, o jo šlaitus taip pat yra pamėgę žygeiviai, slidininkai ir turistai.

Iki pirmadienio popietės lavos srautas iš kraterio liovėsi tekėjęs, pranešė institutas. Anksčiau dėl Etnos išmetamų pelenų INGV paskelbė perspėjimą orlaiviams vengti šios teritorijos.

Pirmadienį apie vidurdienį buvo maždaug dviem valandoms uždarytas Katanijos tarptautinis oro uostas. Buvo pranešama apie vėluojančius lėktuvų skrydžius.

Ugnikalnio pelenų sluoksnis užklojo aplinkinius kelius, netoliese esančių miestų gatves, namų stogus ir balkonus, pranešė Italijos civilinės saugos agentūra.

Iš už daugybės kilometrų matomas pelenų debesis buvo dar viena įspūdinga Etnos galios demonstracija šį mėnesį. Anksčiau vasarį įvykus ypač galingam išsiveržimui dangų virš rytų Sicilijos dramatiškai raižė žaibus primenančios liepsnos.

Etnos ugnikalnis yra išsiveržęs daugybę kartų. 1669 metais įvyko, kaip manoma, didžiausias ugnikalnio išsiveržimas, per kurį lava užliejo dalį didžiausio Sicilijos rytinės pakrantės Katanijos miesto ir sunaikino dešimtis gyvenviečių.

1983 metais, siekiant nukreipti grėsmę miestams kėlusį lavos srautą, teko panaudoti sprogmenis. 1992 metais kariuomenė pastatė molinę sieną, kad sulaikytų iš Etnos keletą mėnesių tekėjusią lavą, kėlusią grėsmę vienai ant kalno šlaito įsikūrusiai gyvenvietei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius