-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2023 02 09 /07:35

Vėlai trečiadienį į Paryžių atvykusį V.Zelenskį pasitiko E.Macronas ir O.Scholzas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pirmą kartą nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į jo šalį, apsilankė Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje, ragindamas sąjungininkus suteikti daugiau ginkluotės, ypač naikintuvų.
Volodymyras Zelenskis, Emmanuelis Macronas ir Olafas Scholzas
Volodymyras Zelenskis, Emmanuelis Macronas ir Olafas Scholzas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Vos antrą kartą nuo invazijos pradžios išvykęs į užsienį, V.Zelenskis praleido ceremonijų kupiną dieną Londone, kur susitiko su karaliumi Karoliu III ir kreipėsi į parlamentą.

Jo vizito į Prancūziją, kuris, priešingai, atrodė, kad buvo įtrauktas paskutinę minutę, metu vyko vėlyva vakarienė su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, prie kurio prisijungė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Tačiau, nepaisant skirtingų formatų, V.Zelenskio reikalavimai buvo tie patys – daugiau ginklų, ypač naikintuvų ir ilgesnio nuotolio raketų, ir greitesnis jų pristatymas.

Jis paragino Prancūziją ir Vokietiją „kuo greičiau“ pristatyti kovinius lėktuvus ir sunkiąją ginkluotę, sakydamas, kad kovojant su Rusijos invazija svarbiausia yra laikas.

„Kuo greičiau Ukraina gaus sunkiąją tolimojo nuotolio ginkluotę, kuo greičiau mūsų pilotai gaus lėktuvus, tuo greičiau baigsis ši Rusijos agresija ir mes galėsime atkurti taiką Europoje“, – sakė jis Paryžiuje.

E.Macronas pažadėjo, kad jo šalis padės Ukrainai pasiekti pergalę kare ir toliau stengsis tiekti ginklus.

Prancūzija yra „pasiryžusi padėti Ukrainai pasiekti pergalę ir atkurti jos teisėtas teises“, sakė E. Macronas prieš vėlyvą vakarienę su V.Zelenskiu ir pridūrė, kad Paryžius „toliau dės pastangas“ tiekti Kyjivui ginklus.

Jis pridūrė: „Ukraina gali kliautis Prancūzija, jos Europos partneriais ir sąjungininkais siekiant laimėti karą. Rusija negali ir neturi nugalėti.“

O.Scholzas, kuris specialiai šia proga iš Berlyno atvyko į Paryžių, trečiadienį E.Macrono surengtose derybose patikino V.Zelenskį, kad sąjungininkai jį nuolat rems.

Vokietijos lyderis teigė, kad nuo Rusijos invazijos pradžios prieš metus Berlynas ir jo partneriai rėmė Ukrainą „finansiškai, humanitarine pagalba ir ginklais“.

„Tą darysime ir toliau, kol bus būtina“, – sakė jis žurnalistams.

Prieš derybas su abiem vyrais V.Zelenskis pripažino, kad šis apsilankymas buvo „spontaniškas“. Šiek tiek simboliška, kad į Paryžiaus Orli oro uostą jis atskrido Jungtinės Karalystės vyriausybiniu lėktuvu, kurio gale plevėsavo britų vėliava.

Iš pradžių buvo tikimasi, kad trečiadienį vakare, prieš galimą viršūnių susitikimą su Europos Sąjungos vadovais ketvirtadienį, Ukrainos vadovas atvyks į Briuselį.

Vakarienė Eliziejaus rūmuose Paryžiuje buvo surengta paskutinę minutę, naujienų agentūrai AFP sakė artimas šaltinis.

Analitikai teigė, kad E.Macronas akivaizdžiai neketina nusileisti Londonui, kurio užsienio politikos įtaka po „Brexito“, daugelio nuomone, yra silpnesnė.

Jei V.Zelenskis nebūtų atvykęs į Paryžių, tai būtų „Emmanuelio Macrono nesėkmė, jo statuso sumenkinimas“, sakė Michelis Duclos, buvęs diplomatas ir specialusis analitinio centro „Institut Montaigne“ patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius