Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Velionio Čado prezidento sūnus paskirtas laikinuoju valstybės vadovu

Per kovas su sukilėliais mirtinai sužeisto Čado lyderio Idrisso Deby Itno sūnus ruošiasi pakeisti savo tėvą prezidento poste, nurodoma trečiadienį prezidentūros paskelbtoje chartijoje.
Čado prezidentas Idrissas Deby Itno
Čado prezidentas Idrissas Deby Itno / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Čadas

Remiantis šiuo dokumentu, 37 metų generolas Mahamatas Idrissas Deby, kuris išvakarėse mirus jo tėvui buvo paskirtas laikinuoju Čado lyderiu karinės tarybos vadovo poste, „vykdys respublikos prezidento funkcijas“, taip pat eis ginkluotųjų pajėgų vado pareigas.

Ankstesnę konstituciją panaikinanti chartija bus įgyvendinama kaip „respublikos pagrindinis įstatymas“, pabrėžiama dokumento nuostatuose.

Deby jaunesnysis taip pat paskiriamas „aukščiausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu“, priduriama dokumente.

Velionio prezidento sūnus buvo atsakingas už jo saugumą, būdamas elitinės prezidento sargybos vadovas, ir dažnai pasirodydavo kartu su tėvu.

Antradienį M.I.Deby pasirašė įsaką, kuriuo įsteigiama valdančioji karinė taryba; joje dirbs 15 generolų – jis pats ir dar 14 aukšto rango kariškių, kaip žinia, priklaususių velionio prezidento lojalistų ratui.

Tarybai pavesta per 18 mėnesių pereinamąjį laikotarpį paruošti dirvą „laisviems ir demokratiniams rinkimams“.

Remiantis chartija, M.I.Deby taip pat pirmininkaus „karinei pereinamojo laikotarpio tarybai, ministrų tarybai, nacionalinės gynybos taryboms bei aukščiausiesiems komitetams“.

Naujas valstybės vadovas skelbs M.I.Deby tiesiogiai skiriamų 69 nacionalinės pereinamojo laikotarpio tarybos narių priimamus teisės aktus.

Pereinamojo laikotarpio chartija, kurią sudaro 95 straipsniai, taip pat garantuoja „nuomonės, sąžinės ir tikėjimo laisvę“.

Be to, steigiama laikinoji vyriausybė, kurios narius tiesiogiai skirs naujasis prezidentas.

„Į pereinamojo laikotarpio vyriausybę kviečiami kariuomenės nariai atleidžiami nuo visų karinių pareigų“, – rašoma chartijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius