Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesueloje nerimsta pasipiktinimas valdžia: žmonės susirėmė su policija

Šeštadienį per jau ketvirtą kartą šią savaitę Venesueloje surengtą demonstraciją prieš prezidentą Nicolas Maduro ir jo vyriausybę akmenis svaidantys protestuotojui susirėmė su ašarines dujas panaudojusia policija.
Protestuotojas Venesueloje
Protestuotojas Venesueloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Protesto akcijoje dalyvavo apie 4 tūkst. žmonių. Jie reiškė pasipiktinimą kairiosios vyriausybės sprendimu uždrausti opozicijos lyderiui Henrique Caprilesui (Enrikei Kaprilesui) 15 metų užimti polines pareigas.

H.Caprilesas nedidele persvara pralaimėjo 2013 metų prezidento rinkimus. Po jų į valdžią atėjo velionio prezidento Hugo Chavezo įpėdinis N.Maduro.

Pastarasis vyriausybės žingsnis, apie kurį 44-erių opozicijos lyderis pranešė penktadienį, užkerta jam kelią dalyvauti kitąmet įvyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose.

Šeštadienį smurtas prasiveržė, kai Karakaso rytuose susirinkę protestuotojai H.Caprileso prašymu pasuko į miesto centrą valstybės kontrolieriaus biuro link.

Šiame sostinės rajone, kuriame yra įsikūrusios daugelis valstybės institucijų, tuo metu vyko prezidento šalininkų „kultūros, sporto ir laisvalaikio“ renginys.

Siekdami priversti protestuotojus grįžti atgal, Nacionalinės gvardijos pareigūnai panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas.

„Jie pasitiko mus su dujomis ir guminėmis kulkomis. Jie reikalauja, kad paremtume diktatūrą, tačiau mes ir toliau judėsime pirmyn,“ – pareiškė opozicijos parlamentaras Juanas Andresas Mejia.

Pasak įvykio vietoje buvusių naujienų agentūros AFP žurnalistų, kaukėti demonstrantai į policiją svaidė akmenis ir Molotovo kokteilius. Degantys buteliai pataikė į mažiausiai du policijos pareigūnus.

Pirminiais duomenimis, kuriuos pateikė vieno iš Karakaso rajonų meras, buvo sužeisti 17 žmonių.

H.Caprilesas pareiškė, kad netrukus po demonstracijos pastatas, kuriame yra jo biuras, „buvo atakuotas bombomis“.

„Koks yra Maduro įsakymas? Nužudyti mus? Jei kažkas nutiktų, jūs žinote, kas yra atsakingas ir ką reikia daryti,“ – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

H.Caprilesas buvo vienas iš anksčiau šią savaitę prieš N.Maduro surengtų demonstracijų lyderių. Jų metu kilo susirėmimų su policija, vienas protestuotojas mirė.

Keliuose kituose miestuose taip pat buvo surengti protestai.

H.Caprilesui pareiškė skųsiąs šį sprendimą ir nesitrauksiąs iš gubernatoriaus pareigų, kurį jis užimą nuo 2008 metų.

Politinė krizė Venesueloje paaštrėjo praėjusią savaitę, kai Aukščiausiasis Teismas apribojo opozicijos kontroliuojamo parlamento galias.

Kilus tarptautiniam pasipiktinimui teismas atšaukė šiuos sprendimus, tačiau opozicija suintensyvino protestus.

H.Caprilesas turi teisę per dvi savaites apskųsti jam pritaikytą sankciją Valstybės kontrolieriui, o per šešis mėnesius – Aukščiausiajam Teismui.

Naftos kainų kritimas smarkiai sumažino Venesuelos biudžeto pajamas ir nulėmė maisto, vaistų ir pagrindinių prekių trūkumą bei smurtinių nusikaltimų skaičiaus padidėjimą.

Opozicija dėl ekonomikos krizės kaltina N.Maduro, o šis sako, kad taip įvyko dėl kapitalistų sąmokslo.

Kitą savaitę planuojami nauji protestai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius