Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 13 /13:03

Venesuelos prezidentas po smurtinių protestų žada, kad šalyje nebus perversmo

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro trečiadienį pažadėjo sugriežtinti saugumą visuose šalies miestuose po to, kai per protestus prieš jo vyriausybę žuvo trys žmonės, o dar 26 buvo sužeisti.
Protestas Venesueloje
Protestas Venesueloje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Venesueloje nebus perversmo; galite būti tikri. Demokratija gyvuos ir revoliucija gyvuos“, – sakė prezidentas, kalbėdamas per valstybinę televiziją.

„Daviau aiškius nurodymus valstybės saugumo agentūroms užtikrinti saugumą pagrindiniuose šalies miestuose. Bus areštuojami visi, kurie mėgins griebtis smurto“, – pabrėžė jis.

Daviau aiškius nurodymus valstybės saugumo agentūroms užtikrinti saugumą pagrindiniuose šalies miestuose. Bus areštuojami visi, kurie mėgins griebtis smurto, – pabrėžė jis.

Mažiausiai 30 žmonių buvo sulaikyti, kai per protestus dėl gilėjančios ekonominės krizės, kuriuose dalyvavo ir vyriausybės šalininkai, ir jos priešininkai, prasiveržė smurtas.

Per antivyriausybinius ir valdžią palaikančius mitingus žuvo vienas demonstrantas iš valdžios rėmėjų stovyklos ir du protestuotojai studentai.

Kiek anksčiau trečiadienį nežinomi užpuolikai apšaudė mitinguotojus prie generalinės prokuratūros pastato Karakase.

Naftą eksportuojančių šalių organizacijai OPEC priklausanti Venesuela, valdoma socialistų vyriausybės ir visiškai priklausoma nuo lėšų, gaunamų už parduodamą naftą, turi didžiausius žinomus naftos išteklius pasaulyje.

Tačiau jos ekonomika smarkiai šlubuoja, o metinė infliacija viršija 50 procentų.

Ekonominės problemos gilėja, nes stinga tvirtos valiutos, o mažėjanti vartojimo prekių pasiūla kelia pyktį net tvirčiausiems vyriausybės šalininkams.

Vyriausybė dėl ekonominių negandų kaltina „buržuazinį“ vietos verslą, kuris esą siekia pasipelnyti iš mažas ir vidutines pajamas gaunančio socialistų elektorato. Ji ėmėsi privatizacijos ir nepopuliarių valiutos kontrolės priemonių.

Nacionalinės Asamblėjos pirmininkas Diosdado Cabello pasmerkė „Bolivaro revoliucijos kovotojo“ nužudymą vienoje Karakaso aikščių. Už maždaug 200 metrų nuo tos aikštės tuo pat metu vyko opozicijos šalininkų mitingas.

„Tai dešiniųjų provokacija“, – pabrėžė parlamento pirmininkas, paraginęs visuomenę nurimti ir vadovautis sveiku protu.

Tūkstančiai studentų, lydimi kelių opozicijos politikų, susirinko sostinės centre, kad pasmerktų ekonominę politiką, kurią vykdo N.Maduro, pernai prezidento poste pakeitęs velionį kairiųjų judėjimo lyderį Hugo Chavezą.

„Susirinkome į taikų protestą, o jie nužudė du studentus... Kaip taip gali būti?“, – klausė Katalikų universiteto studentė Vanessa Eisi.

Tuo tarpu kitose Karakaso vietose bei keliuose kituose miestuose mitingavo raudonai apsirengę N.Maduro šalininkai. Raudona spalva laikoma čavizmo – H.Chavezo kairiosios pakraipos judėjimo, pagrįsto dosnia vyriausybės labdara neturtingiesiems, simboliu.

Mitinguotojai savo šūkiais reiškė paramą N.Maduro „ekonominiam karui“ su spekuliantais ir privačiais ekonominiais interesais, kuriuos prezidentas kaltina dėl didžiulės infliacijos ir prekių stygiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius