Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesueloje saugumo pajėgos malšina protestus prieš parlamento įgaliojimų perėmimą

Venesuelos saugumo pajėgos penktadienį šiurkščiai malšino nedidelius protestus Karakase, kurie prasidėjo po vyriausybę palaikančio Aukščiausiojo Teismo sprendimo perimti valdžią iš opozicijos kontroliuojamo parlamento.
Neramumai Venesueloje
Neramumai Venesueloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lotynų Amerikos šalių vyriausybės pasmerkė šį valdžios perėmimą, kurį Amerikos valstybių organizacijos (OAS) generalinis sekretorius Luisas Almagro pavadino socialistų prezidento Nicolaso Maduro „režimo“ sukeltu vidaus „perversmu“. Aukščiausias Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių pareigūnas paragino aukštąjį teismą panaikinti šį sprendimą.

Karakase nacionalinės gvardijos nariai panaudojo šaunamuosius ginklus ir gumines lazdas prieš grupę prie Aukščiausiojo Teismo susirinkusių studentų. Keletas asmenų buvo suimti, atimtos kameros iš kelių demonstracijas filmavusių žurnalistų. Išvaikyta protestuotojų grupė netrukus susibūrė kitoje sostinės vietoje.

Karakase nacionalinės gvardijos nariai panaudojo šaunamuosius ginklus ir gumines lazdas prieš grupę prie Aukščiausiojo Teismo susirinkusių studentų.

Vėliau laukiama didesnių demonstracijų Karakaso rytinėje dalyje, kurioje 2014 metais antivyriausybiniai protestai truko keletą savaičių.

Opozicijos grupės pakvietė gyventojus šeštadienį rinktis į masinius gatvės protestus.

Aukščiausiojo Teismo sprendimas sustiprino socialistų prezidento N.Maduro galias po ilgiau kaip metus besitęsiančių aštrių nesutarimų su centro dešinės opozicija.

Venesuelos generalinė prokurorė pasitraukė iš N.Maduro šalininkų gretų

Venesuelos generalinė prokurorė Luisa Ortega penktadienį netikėtai pasitraukė iš prezidento N.Maduro šalininkų gretų – pasmerkė pastarąją Aukščiausiojo Teismo nutartį, sutvirtinusią prezidento socialisto galias, ir pavadino tai „konstitucinės tvarkos griovimu“.

Lig šiol N.Maduro mokytojo Hugo Chavezo socialistinės revoliucijos šalininke laikyta L.Ortega savo metinėje ataskaitoje pareiškė, kad pastarosios aukštojo teismo nutartys „įrodo įvarius konstitucinės tvarkos pažeidimus ir mūsų konstitucijoje apibrėžto valstybės modelio ignoravimą“.

Generalinės prokurorės ataskaitos pristatymo išvakarėse Aukščiausiasis Teismas, ištikimai palaikantis N.Maduro per ekonominę ir politinę krizę, iš esmės paleido opozicijos kontroliuojamą parlamentą ir perėmė jo įgaliojimus.

Vokietija: N.Maduro savo šalį pavertė įkaite

Vokietija apkaltino Venesuelos prezidentą, kad šis, kovodamas su parlamentu, laiko savo šalies gyventojus „įkaitais“.

Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas penktadienį paragino „grįžti prie demokratijos principų ir valdžių atskyrimo“.

„Netoleruotina tai, kaip prezidentas N.Maduro daro savo šalies gyventojus savo paties ambicijų įkaitais“, – sakė jis žurnalistams Berlyne.

Ispanijos ministras pirmininkas Mariano Rajoy tviteryje pareiškė, kad „valdžių atskyrimui žlugus, žlunga ir demokratija“. Jis pabrėžė palaikąs „laisvę, demokratiją ir įstatymų viršenybę Venesueloje“.

Tuo tarpu Amerikos valstybių organizacija (OAS) penktadienį sušaukė pasitarimą dėl krizės Venesueloje. OAS generalinis sekretorius Luisas Almagro paprašė nuolatinius šio regiono organizacijų atstovus susitikti ir atlikti „kolektyvinį padėties vertinimą“ bei nuspręsti, kaip elgtis toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius