Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuelos didžiausio nominalo banknoto išėmimas iš apyvartos vėl atidėtas

Venesuelos prezidentas Nicolasas Maduro ir vėl atidėjo šalies didžiausio nominalo banknoto išėmimą iš apyvartos.
Venesuelos bolivarai
Venesuelos bolivarai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabar 100 bolivarų banknotais bus galima atsiskaityti iki sausio 20 dienos, o ne tik iki sausio 2-osios, „taigi visi Naujuosius Metus gali sutikti ramiai“, pareiškė prezidentas, kreipęsis į tautą.

Tuo tarpu centrinis bankas pranešė gavęs naujų 20 tūkst. bolivarų nominalo banknotų, kuriais norima pakeisti senuosius pinigus.

Venesuelai išgyvenant gilią ekonominę krizę, infliacija, kuri yra didžiausia pasaulyje ir, kaip prognozuoja Tarptautinis valiutos fondas, šiemet pasieks 475 proc., pakirto bolivaro vertę.

N.Maduro kiek anksčiau pabandė išimti 100 bolivarų nominalo banknotus iš apyvartos, nors naujieji banknotai dar nebuvo pristatyti, tačiau tai tik sukėlė chaosą.

100 bolivarų pagal didžiausią oficialų keitimo kursą tesudaro vos 15 JAV centų, taigi venesueliečiams tenka nešiotis šūsnis pinigų, net kai jie nori įsigyti kokį menkniekį.

N.Maduro kiek anksčiau pabandė išimti 100 bolivarų nominalo banknotus iš apyvartos, nors naujieji banknotai dar nebuvo pristatyti, tačiau tai tik sukėlė chaosą.

Dėl pinigų trūkumo užsidarė tūkstančiai parduotuvių, žmonės kelias dienas negalėjo įsigyti maisto. Galiausiai šalies rytuose prasidėjo masiniai neramumai bei plėšimai ir policijai teko panaudoti jėgą.

Taigi prezidentas nusprendė šių banknotų išėmimą iš apyvartos atidėti iki sausio 2 dienos.

Kritus naftos – pagrindinės Venesuelos eksporto prekės – kainai, šalį ištiko gili recesija, kuri tęsiasi jau trečius metus. Šalyje trūksta maisto, vaistų ir pagrindinių buities prekių.

Tuo tarpu centrinis bankas pabandė patikinti venesueliečius, kad valiutos reforma tęsiama.

Centrinio banko vadovo pavaduotojas Jose Khanas pranešė, kad iš Maltos atkeliavo 2,9 mln. 20 tūkst. bolivarų nominalo banknotų ir 4,5 mln. 5 tūkst. bolivarų nominalo banknotų siunta.

Dar 60 mln. 500 bolivarų nominalo banknotų buvo pristatyta pastarosiomis dienomis, pažymėjo jis.

Tačiau naujieji banknotai apyvartoje dar nepasirodė. Venesueliečiai iki šiol pamatė tik naujas 50 bolivarų nominalo monetas.

Data, kada naujieji banknotai bus išleisti į apyvartą, bus paskelbta sausį, pareiškė J. Khanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius