-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Venesuelos ir Chavezo ateitis – piliečių rankose

Likus šešiems mėnesiams iki 1998-ųjų Venesuelos prezidento rinkimų, pergalę apklausos pranašavo buvusiai grožio karalienei Irenei Saez, praneša BBC.
Hugo Chavezas
Hugo Chavezas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gruodžio rinkimuose anuomet triumfavo Hugo Chavezas, iškovojęs daugiau nei 56 procentus rinkėjų balsų.

Panelė Saez palaikė vos keturi procentai elektorato.

Chavezo atėjimas į valdžią šalies politinėje sistemoje žymėjo radikalius pokyčius.

Buvo sulaužyta dešimtmečius trukusi tradicinių partijų – Copei ir Accion Democratica – pakto valdžia.

Praėjo dešimt metų. Senoji tvarka buvo suskaldyta, o Chavezo režimas žymėjo naujos politinės mąstysenos eros pradžią, ne tik Venesueloje, bet ir visoje Pietų Amerikoje.

Chavezo režimas žymėjo naujos politinės mąstysenos eros pradžią, ne tik Venesueloje, bet ir visoje Pietų Amerikoje.

Chavezo Venesuela laikraščių antraštes puošia dažnai. 2002-aisiais režimui teko pažaboti iniciuojamą perversmą. Kitais metais teko dorotis su naftos streiku. 2004-aisiais vos laimėtas referendumas.

Chavezo valdymo metais piliečiai prie balsadėžių buvo pakviesti keturiolika kartų. Visus kartus rezultatai buvo palankūs Chavezui.

Vienintelė išimtis – praėjusio gruodžio konstitucinis referendumas, kuriuo siekta atverti duris tolimesniam Chavezo valdymui.

Tai buvo pirmoji opozicijos pergalė nuo 1998-ųjų. Atrodė, jog Chavezas nuolankiai priėmė piliečių sprendimą, nors iki pergalės trūko vos kelių tūkstančių balsų.

Tačiau Chavezas nusprendė mėginti dar sykį.

Po praėjusio mėnesio savivaldos rinkimų, kuriuose Jungtinė Venesuelos Socialistų partija turėjo perleisti kelias kėdes opozicijai, Chavezas paskelbė sieksiantis pakeisti konstituciją ir valdyti dar dešimtmetį.

„Su Dievo pagalba aš čia būsiu ir 2021-aisiais“, – rėmėjams teigė Venesuelos lyderis.

Chavezas problemas nori išspręsti kuo skubiau. Konstitucinės reformos projektas turi būti parengtas iki vasario. Žinoma, pasisakyti turės ir piliečiai.

Taigi kitų metų pradžioje jau žinosime, ar Chavezas, kaip numatyta, turės pasitraukti 2012-aisiais, ar išsikovos teisę valdyti toliau be jokių terminų.

„Per ateinančius dešimtį metų revoliucija gilės ir įgaus naują kokybę“, – žada Calixto Ortega, Chavezo sąjungininkas, socialistų atstovas Nacionalinėje Asamblėjoje.

„Sieksime kuo plačiau įtraukti piliečius į sprendimų priėmimo procesą“.

Anot Ortgeos, Chavezo demokratiškumu abejoti neįmanoma, ir tą liudija reguliarūs piliečių kvietimai išreikšti savo valią balsuojant. Įstatymų leidėjas žada, kad, Chavezui likus valdžioje, piliečių dalyvavimas bus dažnesnis ir platesnis.

Įstatymų leidėjas žada, kad, Chavezui likus valdžioje, piliečių dalyvavimas bus dažnesnis ir platesnis.

„Anksčiau žmonės balsuodavo vos kelis kartus per penkmetį. Nebuvo jokio dalyvavimo kasdienėje politikoje“.

„Šiuo metu vis dar esame perėjimo būklėje iš senosios, elito kontroliuojamos politikos į naująją, dalyvavimu grįstą politiką, kur žmonės patys sprendžia, kaip turi būti vykdomas valstybės valdymas“, – dėstė Ortega.

Christina Moure yra Teisingumo ir Demokratijos Fondo, opozicijos think-tank‘o tyrimų vadovė. ‚Ponas Chavezas nori kuo ilgiau išsilaikyti valdžioje. Viskas labai paprasta“, – tikina Moure.

Anot jos, Chavezo režimas apie žmonių įtraukimą į revoliuciją ir platų dalyvavimą sprendimų priėmime kalba jau dešimtį metų, tačiau realios reformos nevykdomos.

„Valdžia Venesueloje visąlaik kartoja, jog valdo žmonės, o Chavezas tėra formalus žmonių valios atstovas. Tačiau per dešimtį metų mes matėme tik Chavezą. Jis nusprendžia viską“, – savo poziciją dėstė opozicionierė.

Opozicija įsitikinusi, jog pastangos pakeisti konstituciją yra puikiausias asmenybės kulto įrodymas.

„Jei turi gerą politinį projektą, to projekto esmė negali būti vienas žmogus“, – samprotauja ponia Moure.

„Jei jų 21-ojo amžiaus socializmas yra rimtas ir nuoširdus politinis projektas, jis tikrai negali apsiriboti prezidentu Chavezu. Akivaizdu, kad toks projektas turėtų išgyventi be vieno paskiro asmens“.

Tam tikra prasme opozicijos pozicijai pritaria ir Chavezo rėmėjas Ortega. Anot jo, Venesuelos revoliucija yra stipresnė už Chavezą.

„Nėra nepakeičiamų žmonių“, – teigia Ortega. „Čia kaip su tėvais. Nesakau, kad Chavezas yra visų mūsų tėvas. Tačiau ryšys su juo kažkada gali būti susilpnintas“.

„Vieną dieną turi pradėti gyvenimą be tėvų. Kitaip tariant, Chavezo valdžios tęstinumas yra reikšmingas, reikalingas ir stiprinantis revoliuciją. Tačiau netgi Chavezas nėra nepakeičiamas“.

Tuo tarpu opozicijai referendumas dėl Chavezo likimo gali būti lemiamas, kadangi po to rinkimų gali tekti laukti labai ilgai.

Nors didėjanti infliacija ir saugumo stoka rinkėjams yra svarbūs, opozicija baiminasi, jog referendumas ateis pernelyg greitai.

„Savo kampanijai turime vos dvi mėnesius“, – guodžiasi viena pagrindinių opozicinių partijų.

Be to, Chavezas vis dar turi daugiau nei 50 procentų siekiantį populiarumą. Už Chavezą žmonės balsuoja aktyviau nei už jo vadovaujamos partijos atstovus savivaldos rinkimuose.

Aišku viena. Praėjus dešimčiai metų, opozicijai nepavyks įveikti Chavezo be stipraus ir charizmatiško lyderio. Grožio karalienės čia nepadės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius