Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuelos opozicija ragina boikotuoti balsavimą dėl konstitucijos perrašymo

Venesuelos opozicija sekmadienį paragino boikotuoti būsimą balsavimą, kurį vadina prezidento Nicolas Maduro manevru siekiant išsilaikyti valdžioje.
Venesueloje tęsiasi protestai prieš prezidento N.Maduro režimą
Venesuelos opozicija ragina boikotuoti balsavimą dėl konstitucijos perrašymo / „Scanpix“/AP nuotr.

Kitą sekmadienį vyriausybė rengia balsavimą, per kurį turi būti išrinkta daugiau kaip 500 narių asamblėja konstitucijai perrašyti, suteikiant prezidentui didesnes galias. Opozicija savo ruožtu ragina trečiadienį ir ketvirtadienį surengti jau antrą pastarąją savaitę visuotinį streiką, o penktadienį – didelę protesto demonstraciją.

Tai bus dramatiška savaitė, opozicijai atkakliai siekiant nuversti socialistą N.Maduro, kurį ji kaltina sunkia ekonomikos krize, nulėmusia maisto, vaistų ir tokių pagrindinių prekių kaip muilas ir tualetinis popierius trūkumą.

Šioje naftos turtingoje šalyje protestai kone kasdien vyksta jau keturis mėnesius. Per šiuos neramumus žuvo 103 žmonės.

„Tegu jie visus mus uždaro. Kova privalo vykti toliau“, – sakė opozicijos kontroliuojamo Kongreso pirmininko pavaduotojas Freddy Guevara.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Maduro
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Maduro

„Venesuelos žmonės privalo kurstyti visuotinį streiką. Jie privalo atvykti į Karakasą ir padėti mums pasirengti pilietiniam boikotui“, – spaudos konferencijoje sakė F.Guevara. Vis dėlto jis tvirtino, kad jo šalininkai smurto nesigriebs.

F.Guevara: „Venesuelos žmonės privalo kurstyti visuotinį streiką. Jie privalo atvykti į Karakasą ir padėti mums pasirengti pilietiniam boikotui.“

Sekmadienį šalyje turi būti išrinkta 545 vietų Konstitucinė asamblėja. Jos nariai bus ne iš politinių partijų atstovai, o delegatai iš socialinių sektorių, opozicija laikomų lojaliais buvusiam autobuso vairuotojui N.Maduro. Dabartinį prezidentą savo politiniu įpėdiniu pasirinko velionis lyderis, socialistas Hugo Chavezas.

N.Maduro sekmadienį ragino opoziciją susilaikyti nuo smurto, gerbti balsavimą ir leisti norintiesiems atiduoti savo balsus.

„Reikalauju to iš visų opozicijos lyderių“, – valstybinei televizijai sakė N.Maduro.

Šeštadienį vakare jis paskelbė perspėjimą dėl kito savaitgalio balsavimo ir opozicijos elgesio: „Mes būsime negailestingi, jei jie bandys generuoti smurto procesą, kad sustabdytų tai, kas nesustabdoma.“

N.Maduro sekmadienį per savaitinę savo televizijos laidą sakė, kad 33 teisėjai, kuriuos opozicijos kontroliuojamas Kongresas penktadienį paskyrė kaip šešėlinį Aukščiausiąjį Teismą, bus areštuoti. Vienas jų šeštadienį jau buvo sulaikytas.

Opozicijos teigimu, dabartiniame Aukščiausiajame Teisme pilna prezidentui besąlygiškai lojalių žmonių. Daugelis Teismo teisėjų buvo skubotai paskirti prieš pat N.Maduro valdančiosios partijos daugumos Kongrese praradimą per 2015 metų rinkimus.

Aukščiausiasis Teismas sakė, kad prisaikdindamas šešėlinius teisėjus Kongresas peržengė savo ribas ir įvykdė valstybės išdavystę.

N.Maduro apie 33 šešėlinio teismo teisėjus sakė: „Po vieną, vienas po kito jie visi bus areštuoti. Visų jų turtas ir sąskaitos bus įšaldyti, viskas. Ir niekas jų negins.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius