Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuelos opozicijai uždrausta kelti savo kandidatus prezidento rinkimuose

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro sekmadienį paskelbė, kad pagrindinėms opozicinėms partijoms nebus leisti kelti savo kandidatų ateinančiais metais vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose.
Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro švenčia pergalę rinkimuose
Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro švenčia pergalę rinkimuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentas savo sprendimą, kuriuo siekia toliau stiprinti savo valdžią, argumentavo tuo, kad opozicija boikotavo merų rinkimus.

Tarp politikų, kuriems buvo užkirstas kelias kandidatuoti rinkimuose, yra grupė įtakingų veikėjų, vadovavusių gatvių protestams prieš N.Maduro valdymą, įskaitant Henrique Caprilesą, Leopoldą Lopezą ir kitus.

Apie šį savo sprendimą N.Maduro žurnalistams pranešė atidavęs balsą municipaliniuose rinkimuose.

„Tai nusprendė nacionalinė Konstitucinė Asamblėja“, – sakė prezidentas, turėdamas galvoje jam lojalią specialius įgaliojimus turinčią įstatymų leidžiamąją instituciją, kurios teisėtumo nepripažįsta didelė dalis tarptautinės bendrijos.

„Jei jie nenori rinkimų, ką jie daro? Kokia alternatyva? (Pilietinis) karas?“ – klausė pastebimai įpykęs N. Maduro.

Municipalinių rinkimų dieną kalbėjęs N.Maduro akivaizdžiai turėjo galvoje 2018 metų prezidento rinkimus, kuriuose ketina siekti perrinkimo, nors šiuo metu jį palaiko tik apie 30 proc. šalies gyventojų.

Nuo krizės pavargę rinkėjai, regis, vangiai balsavo merų rinkimuose, boikotuojamuose opozicijos.

N.Maduro nurodė, kad jo partija užsitikrino daugiau nei 300 iš 355 merų postų, dėl kurių buvo varžomasi šiuose rinkimuose. Jis tvirtino, kad balsavo 9,3 mln. rinkėjų – rekordinis balsavusiųjų skaičius municipaliniuose rinkimuose.

Kalbant apie politiką, vietos rinkimų svarba gali atrodyt kiek menkesnė. Visgi nesėkmė municipaliniuose rinkimuose daugelio galėtų būti traktuojama kaip ženklas, kad vyriausybė prarado savo tradicinio, mažas pajamas gaunančio elektorato paramą, leidžiančią jai išlaikyti valdžią ir toliau kontroliuoti valstybės valdomą ekonomiką.

Tai paskutiniai rinkimai prieš ateinančių metų pabaigoje numatytus prezidento rinkimus, kuriuose N.Maduro sieks dar vienos kadencijos. Kai kurie analitikai mano, kad rinkimai gali būti paankstinti ir surengti jau kitų metų pradžioje.

Tai, kad sekmadienio rinkimuose nebuvo politikų, galinčių mesti rimtą iššūkį N.Maduro lojaliems kandidatams, pakurstė rinkėjų skepticizmą didžiuosiuose šalies miestuose, tokiuose kaip Karakasas, Marakaibas ir San Kristobalis.

N.Maduro valdančiajai Venesuelos vieningajai socialistų partijai (PSUV) smarkiai padėjo trijų didžiųjų partijų, priklausančių opozicinei koalicijai „Demokratinės vienybės apskritasis stalas“ (MUD), sprendimas boikotuoti rinkimus. Mažesnės opozicinės partijos rinkimuose dalyvavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius