Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuelos opozicijos lyderio J.Guaido patarėjai atsistatydino po nepavykusio reido

Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido pirmadienį pareiškė, kad po nepavykusio „įsiveržimo“ iš jūros, kuriuo buvo siekiama nuversti prezidentą Nicolas Maduro ir kuriam vadovavo buvęs Jungtinių Valstijų specialiųjų jėgų narys, atsistatydino du JAV gyvenantys patarėjai politikos klausimais.
Juanas Guaido
Juanas Guaido / „Scanpix“/AP nuotr.

J.Guaido nurodė, kad priėmė Juano Jose Rendono ir Sergio Vergara atsistatydinimo prašymus. Jie buvo pasirašę sutartį dalyvauti N.Maduro suėmimo misijoje su JAV kariuomenės veteranu Jordanu Goudreau. Kadangi susitarimas žlugo, J.Gaudreau savarankiškai nusprendė tęsti nepavykusią gegužės 3 dienos operaciją paplūdimyje netoli Karakaso.

J.J.Rendonas sakė davęs J.Goudreau 50 tūkst. JAV dolerių pradinėms išlaidoms padengti, tačiau abu tvirtina, kad susitarimas nebuvo įgyvendintas ir daugiau lėšų jis nebegavo.

VIDEO: Lietuviai pamatė krizę Venesueloje savo akimis: tokio skurdo ir liūdesio dar nebuvo matę

Planuotą įsiveržimą N.Maduro viešai pristatė kaip nepavykusį sąmokslą, jo saugumo pajėgoms sučiupus didžiąją dalį sąmokslo dalyvių.

Tuo metu J.Guaido komandos pranešime sakoma, kad jis „priėmė pareigūnų atsistatydinimo prašymus ir padėkojo jiems už jų atsidavimą bei pasiaukojimą Venesuelai“.

N.Maduro teigimu, operacijos tikslas buvo jį nužudyti. Tačiau pareigūnai sako, kad nukauti buvo mažiausiai šeši įtariami „samdiniai“, o suimta buvo dar dešimtys, įskaitant du buvusius JAV pajėgų karius, siejamus su J.Goudreau Floridoje įkurta privačia saugos bendrove „Silvercorp USA“.

J.Guaido, kurį JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija ir dar dar beveik 60 pasaulio šalių pripažįsta laikinuoju Venesuelos vadovu, neigė turįs ką nors bendra su šia šia įtariama ataka, tačiau sulaukė mažiausiai vienos Venesuelos opozicinės partijos spaudimo paaiškinti, kas įvyko.

J.Goudreau pateikė, pasak jo, slaptą įrašą iš susitikimo, kuriame telefonu dalyvavo ir J.Guaido, ir kuriame buvo sudarytas minėtas susitarimas. J.Goudreau sakė niekada negavęs viso atlygio, bet tęsęs savo misiją, kad išvaduotų Venesuelą nuo N.Maduro, bendradarbiaudamas su buvusiu Venesuelos kariuomenės generolu Cliveriu Alcala. Pastarasios neseniai buvo deportuotas iš Kolumbijos į Jungtines Valstijas ir ten laukia teismo dėl su narkotikais susijusių kaltinimų.

Venesuelos generalinis prokuroras Tarekas Williamas Saabas neseniai pareiškė, kad Venesuela sieks sučiupti J.Goudreau ir du buvusius J.Guaido patarėjus.

J.Gouderau nurodė, kad įsiveržime dalyvavo maždaug 60 žmonių, o Venesuelos pareigūnai pranešė suėmę mažiausiai 40, 14 iš jų – per paskutines dvi dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius