Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Venesuelos opozicijos lyderis paragino surengti „didžiausią visų laikų demonstraciją“

Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido penktadienį paragino surengti „didžiausią visų laikų demonstraciją“, turinčią padidinti spaudimą prezidentui Nicolas Maduro, raginamam atsistatydinti.
Juanas Guaido Karakase
Juanas Guaido Karakase / „Scanpix“/AP nuotr.

Nacionalinio Susirinkimo vadovas sausį metė iššūkį N.Maduro vadovavimui, pasiskelbęs laikinuoju prezidentui.

Nors J Guaido yra pripažinusios daugiau kaip 50 šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, jis nesugebėjo nuversti N.Maduro, tebepalaikomo didelę įtaką turinčių kariškių.

„Raginame visus Venesuelos žmones gegužės 1-ąją dalyvauti didžiausioje demonstracijoje per šios šalies istoriją ir pareikalauti, kad uzurpacija galutinai liautųsi“, - N.Guaido sakė keliems šimtams savo šalininkų, susirinkusių į mitingą Karakase.

35 metų J.Guaido ir Nacionalinis Susirinkimas laiko N.Maduro „uzurpatoriumi“ dėl jo kontroversiško perrinkimo praeitais metais per balsavimą, daugelis laiko suklastotu.

„Mirafloresas! Mirafloresas!“ – skandavo opozicijos lyderio šalininkai, turėdami omenyje prezidento oficialiąją rezidenciją.

Planuojama, kad šios eitynės vyks minint Tarptautinę darbo žmonių solidarumo dieną, kai socialistų vyriausybė surengs atskirą didelį mitingą N.Maduro pirmtako Huho Chavezo vadovavimui paminėti.

J.Guaido reguliariai pakviesdavo savo šalininkus mitinguoti prieš N.Maduro ir išvesdavo į gatves dešimtis tūkstančių žmonių.

Tačiau jam nepavyko priversti vyriausybę įsileisti į šalį prie sienos su Kolumbija susikaupusius humanitarinės pagalbos krovinius, kariškiams užblokavus pasienio tiltą.

Humanitarinės pagalbos klausimas buvo vienas svarbiausių, vykstant J.Guaido ir N.Maduro kovai dėl valdžios. Prezidento pozicijos iki šiol išliko tvirtos – jis neleido savo varžovui suduoti strateginio smūgio, menkinančio socialistų vyriausybės autoriteto.

56 metų N.Maduro atsisakė įsileisti pagalbos siuntas, sakydamas, kad tai tebūtų priedanga JAV vadovaujamai invazijai.

Tačiau anksčiau šią savaitę jis leido Raudonajam Kryžiui į šalį įvežti medikamentų atsargų, kad jos būtų paskirstytos ligoninėms ir poliklinikoms.

Venesuela išgyvena jau jau ilgiau kaip ketverius metus besitęsiančią recesiją. Šalyje stinga būtiniausių dalykų, tokių kaip maisto produktai ar vaistai.

Jungtinės Tautos sako, kad ketvirtadaliui iš 30 mln. šios šalies gyventojų skubiai reikalinga pagalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius