-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuelos parlamento rinkimai vyks gruodžio 6 dieną

Venesuelos nacionalinė rinkimų taryba trečiadienį paskelbė, kad parlamento rinkimai šalyje vyks gruodžio 6 dieną.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Venesuela

Opozicija jau pareiškė boikotuosianti šiuos rinkimus.

Nacionalinis Susirinkimas yra vienintelė Venesuelos valdžios šaka, kontroliuojama opozicijos. Tačiau ši institucija praktiškai yra nustumta į užribį nuo 2017 metų, kai Aukščiausiasis Teismas, kontroliuojamas prezidento Nicolas Maduro, paskelbė ją neteisėta. Nuo to laiko teismas anuliuoja visus Nacionalinio Susirinkimo sprendimus.

VIDEO: Lietuviai pamatė krizę Venesueloje savo akimis: tokio skurdo ir liūdesio dar nebuvo matę

Rinkimų tarybos pirmininkė Indira Alfonzo rinkimų datą paskelbė per vyriausybės kontroliuojamą televiziją.

Opozicijos lyderis, Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas Juanas Guaido kaltina N.Maduro vyriausybę, kad ši nori surengti rinkimus neužtikrinusi būtiniausių skaidrumo sąlygų.

Pagrindinės opozicinės partijos jau paskelbė rinkimų boikotą, o JAV apkaltino N.Maduro bandymu suklastoti rinkimus paskiriant režimui palankią rinkimų instituciją.

Režimo kontroliuojamas Aukščiausiasis Teismas birželio 12 dieną paskyrė rinkimų institucijos direktorių valdybą, nors pagal šalies įstatymus tai yra parlamento funkcija.

Pernai sausį J.Guaido, pasinaudodamas savo, kaip parlamento pirmininko, pozicija, metė iššūkį N.Maduro valdžiai. Jis pasiskelbė laikinuoju šalies prezidentu, kai Nacionalinis Susirinkimas pripažino N.Maduro uzurpatoriumi dėl jo perrinkimo 2018 metais vykusiuose rinkimuose, kuriuos daugelis laiko suklastotais.

J.Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu pripažįsta daugiau kaip pusšimtis šalių, tarp jų Jungtinės Valstijos ir dauguma ES valstybių.

N.Maduro prezidento postą perėmė 2013-aisiais mirus jo pirmtakui Hugo Chavezui. Socialistas lyderis geležiniu kumščiu valdė naftos turtingą šalį, bet Venesuelos ekonomika patyrė didžiulį nuosmukį.

Jis yra sužlugdęs kelis bandymus jį nuversti, taip pat J. Guaido raginimą sukilti, ir išlaiko įtakingų ginkluotųjų pajėgų paramą.

Rinkimų institucija pirmadienį paskelbė, kad parlamento narių skaičius bus padidintas 66 proc. – nuo 167 iki 277. Tokį sprendimą ji motyvavo „išaugusiu gyventojų skaičiumi“.

Politinės partijos rugpjūčio 10-19 dienomis turės pristatyti savo kandidatus, o rinkimų kampanija vyks nuo lapkričio 21-osios iki gruodžio 5 dienos.

N.Maduro sveikino žinią apie paskirtą rinkimų datą ir vyriausybės kontroliuojamai televizijai VTV sakė: „Ruošimės naujo Nacionalinio Susirinkimo gimimui.“

Dėl marginalizuotos opozicijos vyriausybei nebus sunku susigrąžinti parlamento kontrolę, kurios ji neteko 2015 metų gruodį, kai opozicija per rinkimus sutriuškino N.Maduro Socialistų partiją, užsitikrinusi 112 iš 167 vietų.

Tačiau nuo 2017 metų ji praktiškai neturi realios įtakos. Įstatymų leidyba užsiima N.Maduro įsteigtas ir jam visiškai pavaldus Konstitucinis Susirinkimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius