-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuelos prezidentas Hugas Chavezas – kairuolis provokatorius iš Lotynų Amerikos

Nenuilstantis Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas, per 14 vadovavimo metų atlaikęs mėginimą įvykdyti perversmą ir persirgęs vėžiu, pademonstravo iki šiol esantis pajėgus įkvėpti didžiules savi šalininkų minias, tuo pat keldamas pasidygėjimą jo kritikams šalyje ir užsienyje.
Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas
Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

58 metų ugningo būdo kairiųjų pažiūrų lyderis, garsėjantis spalvingais pasisakymais prieš Jungtines Valstijas, sekmadienį užsitikrino naują šešerių metų kadenciją ir teoriškai galėtų likti valdžioje bent iki 2019 metų – pakankamai ilgai, kad įtvirtintų savo vykdomą „Bolivaro revoliuciją".

Įveikęs stiprų opozicijos iššūkį, kuriuo tapo gana naujas veidą politikoje – 40 metų buvęs Mirandos valstijos gubernatorius Henrique Caprilesas, populistas H.Chavezas pademonstravo, kad rinkimai yra jo geriausias politinis ginklas.

Itin prieštaringai vertinamas H.Chavezas populiarus tarp ilgą laiką buvusių Venesuelos neturtingųjų dėl sveikatos ir švietimo programų, finansuojamų už lėšas, gaunamas už eksportuojamą naftą, tačiau savo kritikų kaltinamas dėl nesugebėjimo pažaboti augančio nusikalstamumo, korupcijos ir infliacijos.

Charizmatiško oratoriaus H.Chavezo įvaizdis šiek tiek susvyravo, kai pernai jam buvo diagnozuotas vėžys. Po operacijų ir chemoterapijos jis kurį laiką buvo nuplikęs ir priaugo svorio.

Tačiau liepą prezidentas pareiškė pasveikęs ir praeitą savaitę suintensyvino savo kampaniją, organizuodamas didelius mitingus visoje šalyje ir netgi šokdamas ir dainuodamas lietuje ketvirtadienį, stebint šimtams tūkstančių savo šalininkų.

„Jaučiuosi puikiai, – jis sakė naujienų agentūrai AFP praeitą savaitę. – Jeigu nesijausčiau pakankamai stiprus, manęs čia nebūtų."

Įkvėptas Kubos lyderio Fidelio Castro pavyzdžio, H.Chavesas yra iš savų išteklių apsirūpinantis revoliucionierius, kontroliuojantis didžiausius Vakarų pusrutulyje naftos išteklius. Jo šalis taip pat yra viena iš svarbiausių naftos tiekėjų Jungtinėms Valstijoms.

Tačiau šis kovingas politikas per daugelį metų užmezgė glaudžius ryšius su daugeliu JAV priešų, įskaitant Irano prezidentą Mahmoudą Ahmadinejadą, velionį Libijos diktatorių Muamarą Kadhafi (Muamarą Kadafį) ir Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

Jis taip pat pagarsėjo, kai ankstesnį JAV prezidentą George'ą W.Bushą pavadino velniu.

Iš pradžių jis palankiau vertino dabartinį JAV vadovą Baracką Obamą, tačiau vėliau H.Chavezas grįžo prie įprastos retorikos, vaizduodamas Jungtines Valstijas kaip imperialistinę blogio galybę.

H.Chavezas gimė 1954 metais mokytojų šeimoje pietvakarinėje Barinjaso valstijoje ir studijavo Karakase veikiančioje Venesuelos karo akademijoje. Nors yra uolus katalikas, Venesuelos lyderis yra dukart išsiskyręs. Jis yra keturių vaikų tėvas.

1992 metais H.Chavezas, kuris tuo metu buvo pulkininkas leitenantas, vadovavo nesėkmingam perversmui prieš prezidentą Carlosą Andresą Perezą, kuris jį pasiuntė dvejiems metams į kalėjimą. Tačiau šis įkalinimas karį pavertė didvyriu.

Po šešerių metų H.Chavezas tapo kairiųjų jėgų koalicijos kandidatu per prezidento rinkimus, kuriuos jis laimėjo, surinkęs 56 proc. balsų.

H.Chavezas sako norintis dar vienos kadencijos, kad jo socialistinė programa taptų „neatšaukiama".

Tačiau opozicija tvirtina, jog jis trokšta likti valdžioje tik dėl savų interesų. 2009 metais priimta konstitucijos pataisa panaikino ankstesnius suvaržymus, leidusius prezidentui dirbti ne ilgiau nei dvi kadencijas iš eilės.

H.Chavezas pats buvo tapęs perversmo taikiniu 2002 metais, kai jis buvo pašalintas iš valdžios 47 valandas.

Jis atlaikė ir du mėnesius trukusį streiką gyvybiškai svarbioje naftos pramonėje, kurį opozicija organizavo 2003 metų pradžioje, taip pat referendumą dėl prezidento pašalinimo iš posto vėliau tais metais.

H.Chavezo kairiosios pakraipos retorikoje visuomet buvo jaučiamas polinkis vaizduoti save mesiju ir beveik religinis Simono Bolivaro, XIX amžiuje vadovavusio nepriklausomybės judėjimams keliose Pietų Amerikos šalyse, kultas.

Savo ilgas kalbas H.Chavezas dažnai paįvairina beisbolo, savo mėgstamos šakos, terminais ir vienu kitu šiurkščiu juokeliu.

Jis nuolat kalba per Venesuelos nacionalinį radiją ir televiziją, taip pat dalyvauja savaitinėje laidoje "Alio, prezidente", per kurią atsiliepinėja į eilinių piliečių skambučius, o kai kada netgi dainuoja.

H.Chavezas taip pat yra didelis socialinio tinklo "Twitter" gerbėjas – ten jis turi per 3,5 mln. sekėjų.

Nors šis ilgametis Venesuelos lyderis dosniai žarsto už naftą gaunamus pinigus socialinėms programoms, jis nesugebėjo panaikinti didžiulės atskirties tarp turtingųjų ir vargšų.

Lotynų Amerikoje H.Chavezas siūlo kairiąją alternatyvą JAV vadovaujamai Amerikos šalių laisvosios prekybos zonai, taip pat yra pagrindinė varomoji jėga Lotynų Amerikos ir Karibų šalių bendrijoje (CELAC).

Jis taip pat diversifikavo prekybą, pasirašydamas sutartis ir pirkdamas ginklus iš tokių šalių kaip Rusija, Baltarusija ir Kinija.

Prezidentas H.Chavezas taip pat yra savo šalies ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas ir pagrindinės politinės jėgos – Venesuelos vieningosios socialistų partijos (PSUV) vadovas. Tokiu būdu jis diktuoja programą Venesuelos parlamente, kuriame PSUV turi daugumą.

Oponentai taip pat sako, kad Aukščiausiasis Teismas ir visa teismų sistema yra priklausoma nuo H.Chavezą palaikančių teisėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius