Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Venesuelos vyriausybė ir opozicija surengs naują derybų ratą

Dominikos Respublikoje susitinkantys Venesuelos vyriausybės ir opozicijos delegatai ketvirtadienį surengs naują derybų ratą dėl šalies krizės išsprendimo, pranešė Dominikos Respublikos prezidentas. Naftos turtinga Venesuela išgyvena vis didėjančią krizę, kurią sukėlė kritusios naftos kainos, didžiulė infliacija ir korupcija. Prezidentas Nicolas Maduro vis labiau konsolidavo savo valdžią, o šalies opozicija yra pakrikusi.
Senose gamyklose dirbantys venesueliečiai
Senose gamyklose dirbantys venesueliečiai / „Scanpix“/AP nuotr.

„Nors yra labai svarbios pažangos, mums dar yra likę neišspręstų klausimų“, – šeštadienį sakė Dominikos Respublikos prezidentas Danilo Medina.

Naujas derybų ratas įvyks Santo Dominge sausio 18 dieną, sakė Venesuelos dialogą skatinantis D.Medina.

Po 10 valandų trukusių susitikimų, per kuriuos buvo ieškoma sprendimų užsitęsusioms politinei ir ekonominei krizėms, vyriausiasis Venesuelos vyriausybės delegatas Jorge Rodriguezas sakė, kad yra konsensusas dėl „daugumos punktų“.

„Liekame prie derybų stalo ... Yra punktų, kurie, esu tikras, (per derybas sausio 18 dieną) bus išspręsti“, – sakė J.Rodriguezas.

Julio Borgesas, opozicinio Demokratinės vienybės apskritojo stalo (MUD) pagrindinis delegatas, taip pat akcentavo susitarimus.

Tačiau pagrindinis MUD reikalavimas derybose yra tas, kad šiemetiniai prezidento rinkimai būtų „laisvi ir teisingi“, bet tai bus sunku pasiekti.

Pastarasis susitikimų ratas, prasidėjęs ketvirtadienį, buvo surengtas N.Maduro vyriausybei pagrasinus neleisti svarbioms opozicijos partijoms dalyvauti rinkimuose. Tuo tarpu opozicija grasino gatvėse atnaujinti protestus, kurie pernai pareikalavo 125 gyvybių.

Aukščiausią valdžią Venesueloje turintis, N.Madurui ištikimas Steigiamasis susirinkimas nurodė trims pagrindinėms opozicinėms partijoms iš naujo užsiregistruoti Nacionalinėje rinkimų taryboje (CNE), jei jos nori dalyvauti prezidento rinkimuose.

Taisyklė buvo įvesta šioms partijoms boikotavus merų rinkimus gruodžio mėnesį, kurie, pasak jų, buvo neskaidrūs.

Opozicija nori, kad vyriausybė pripažintų jos raginimą dėl neutralesnės CNE, tarptautinių stebėtojų per rinkimus, politinių kalinių paleidimo ir vėlesnės rinkimų datos.

Tačiau analitikai mano, kad rinkimai bus surengti pirmojoje šių metų pusėje, nes N.Maduro norės pasinaudoti opozicijos sutrikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius