Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrija blokuos tolesnę Ukrainos ir ES sanglaudą dėl Kijeve priimtų švietimo įstatymo pataisų

Budapeštas nusprendė blokuoti visus tolesnius Europos Sąjungos sprendimus, susijusius su tolesne Bendrijos ir Kijevo sanglauda, nes Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį pasirašė prieštaringai vertinamas švietimo įstatymo pataisas, pranešė Vengrijos URM.
Peteris Szijjarto
Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Galime garantuoti, kad tai skaudžiai smogs Ukrainos ateičiai“, – ukrainiečių interneto laikraštis „Jevropeiska pravda“ antradienį citavo Vengrijos užsienio reikalų ministrą Peterį Szijjarto.

Tokį sprendimą Budapeštas priėmė reaguodamas į Ukrainos lyderio priimtas švietimo įstatymo pataisas dėl dėstymo mokyklose kalbos.

P.Szijjarto pareiškė, kad P.Porošenkos sprendimas yra „gėdingas“. Vengrijos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad nors Ukrainos lyderis deklaravo savo šalies siekį būti arčiau Europos, pastarasis įstatymas yra „toli nuo Europos; juk buvo žengtas didžiulis žingsnis priešinga kryptimi“.

P.Szijjarto: „Vengrija blokuos bet kokias tarptautinių organizacijų, o ypač ES, iniciatyvas, palankias Ukrainai.“

Vengrijos URM pranešime teigiama, kad Ukraina „gali pamiršti apie Europos integraciją“.

„Vengrija blokuos bet kokias tarptautinių organizacijų, o ypač ES, iniciatyvas, palankias Ukrainai“, – pareiškė P.Szijjarto.

Naujasis prezidento pasirašytas įstatymas numato, kad nuo 2020-ųjų rugsėjo šalies mokyklose visi dalykai moksleiviams nuo 5-os klasės bus dėstomi ukrainiečių kalba. Tautinių mažumų atstovai savo gimtųjų kalbų galės mokytis pasirinkę atskirus dalykus. Atsižvelgus į ugdymo programą, mokykloms bus leidžiama vieną ar kelis dalykus dėstyti ne tik valstybine, bet ir anglų ar kita oficialia ES kalba.

Tuo tarpu Ukrainos prezidento atstovų išplatintame pranešime teigiama, kad P.Porošenka „ypač pabrėžė, jog šis įstatymas padidina valstybinės ukrainiečių kalbos vaidmenį švietimo procese“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

P.Porošenka tvirtina, kad priimtos įstatymo pataisos atitinka visas tarptautines normas.

Šis įstatymas „atitinka Europos standartus ir yra pavyzdys kaimyninėms šalims“, Ukrainos prezidentą citavo jo atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius