Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrija kviečiasi Kinijos universitetą: ar V.Orbano vyriausybė Briuselį maino į Pekiną?

Balandžio pabaigoje Vengrija pasirašė strateginį susitarimą su Kinijos Fudano universitetu, pagal kurį Budapešte iki 2024 metų bus įkurtas jo filialas. Jei projektą pavyks įgyvendinti, Europos Sąjungoje pradės veikti pirmoji Kinijos akademinė įstaiga. Kritikai iškart suskubo klausti, kodėl vengrų premjeras Viktoras Orbanas taip skuba bičiuliautis su Pekinu, o šalies sostinės valdžiai trūksta skaidrumo – žadama priešintis vyriausybės planams.
Viktoras Orbanas pykdo ES draugaudamas su Kinija
Viktoras Orbanas pykdo ES draugaudamas su Kinija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinijoje Fudano universitetas, įsikūręs kosmopolitiškame Šanchajuje, laikomas prestižine aukštąja mokykla. Filialas Vengrijoje būtų pirmasis šios įstaigos padalinys užsienyje.

Vyriausybė Budapešte tikina, kad kiniško universiteto atvykimas padės pagerinti mokslo kokybę Vengrijoje. Bet opozicija ir ekspertai pastebi, kad projektui trūksta skaidrumo. Be to, vyriausybė universiteto miestelio statyboms neaiškiomis aplinkybėmis ketina skolintis iš pačios Kinijos.

„Kol vyriausybė neatskleis visų susitarimo detalių, mes neturėsime dėl ko derėtis. Tai reiškia, kad mes neduosime leidimo čia įkurti Kinijos universiteto padalinį“, – pažymėjo Budapešto meras Gergely Karacsony, priklausantis opozicinei žaliųjų partijai „Dialogas Vengrijai“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Fudano universitetas Šanchajuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Fudano universitetas Šanchajuje

Budapešto meras žada priešintis

G.Karacsony – vienas garsiausių projekto kritikų. Jis teigia, kad universiteto miestelio įrengimas taps pernelyg didele finansine našta mokesčių mokėtojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius