Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrija smerkia kraštutinių dešiniųjų parlamentarą, pasiūliusį žydų sąrašą

Vieno Vengrijos kraštutinių dešiniųjų parlamentaro pasiūlymas sudaryti žydų kilmės gyventojų sąrašą antradienį šioje šalyje, kur pastaraisiais mėnesiais buvo visa virtinė antisemitinių incidentų, sukėlė pasipiktinimą.
Martonas Gyongyosi
Martonas Gyongyosi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Antisemitizmas

„Vengrijos vyriausybė griežčiausiais įmanomais žodžiais smerkia pastabas, kurias parlamente išsakė kraštutinių dešiniųjų partijos „Jobbik“ deputatas Martonas Gyongyosi“, – sakoma vyriausybės pareiškime.

„Vyriausybė nepritaria jokioms ekstremizmo, rasizmo ar antisemitizmo formoms ar raiškoms ir daro visa, ką gali, kad su tuo kovotų“, – priduriama pareiškime.

Pirmadienį M.Gyongyosi pasiūlė sudaryti sąrašą tų, kurie gali kelti „saugumo riziką“ Vengrijai, paminėdamas neseniai įvykusį Izraelio konfliktą su „Hamas“ valdomu Gazos Ruožu.

„Dabar būtų laikas tikrinti čia gyvenančius žmones, ypač – Vengrijos parlamente ir vyriausybėje, kad paaiškėtų, kiek jų yra žydų kilmės ir kelia tam tikrą riziką Vengrijos nacionaliniam saugumui, – sakė jis. – Manau, kad Vengrijai esame skolingi tokį patikrinimą“.

Antradienį jis patikslino, kad siūlė sudaryti tik dvigubą Vengrijos ir Izraelio pilietybę turinčių asmenų sąrašą, ir paprašė savo „tėvynainių žydų“ jam atleisti.

Tačiau parlamento pirmininkas Laszlo Koveras vis tiek pasmerkė šiuos komentarus ir pridūrė, jog sieks taisyklių pakeitimo, kad ateityje už tokias pastabas parlamente būtų baudžiama.

Opozicinės socialistų partijos lyderis Attila Mesterhazy minimą M.Gyongyosi pareiškimą pavadino nedovanotinu, o maža opozicinė Demokratų koalicija (DK), kuriai vadovauja buvęs premjeras Ferencas Gyurcsany, paragino išformuoti „Jobbik“.

Be to, DK pasiūlė nustatyti politinį karantiną dėl „Jobbik“ ir paragino kitas parlamentines partijas nesikalbėti su kraštutinių dešiniųjų deputatais, o žurnalistus – neorganizuoti interviu.

Jungtinė Vengrijos žydų religinė bendruomenė – garsi žydų organizacija – paskelbė, kad sieks kaltinimų M.Gyongyosi.

„Jobbik“ dabar atvirai remia nacių ideologiją“, – sakė bendruomenės lyderis rabinas Schlomo Kovesas, kuris paragino vyriausybę ir politines partijas imtis „konkrečių veiksmų šiam nacizmui parlamente atmesti“.

Tuo tarpu parlamento pirmininko pavaduotojas Istvanas Ujhelyi, kuris yra socialistas, solidarizuojamasis su žydų bendruomene prie savo kostiumo prisisegė geltoną Dovydo žvaigždę.

Nauja pasipiktinimo banga kilo po virtinės antisemitinių incidentų Vengrijoje per pastaruosius metus, tarp kurių buvo žodiniai žydų lyderių užpuolimai ir rasistinis elgesys per futbolo rungtynes su Izraelio komanda.

Praėjusią savaitę Pasaulio žydų kongreso prezidentas Ronaldas Lauderis paragino Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną atsiriboti nuo ekstremistų ir imtis veiksmų prieš tuos, kurie vykdo kampanijas prieš romus, žydus ir kitas mažumas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius