Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijoje patvirtintas įstatymas dėl nuobaudų parlamento veiklą trikdantiems jo nariams

Vengrijos dešiniojo sparno valdančiosios partijos antradienį patvirtino teisės aktą, kuriuo smarkiai padidinamos piniginės baudos ir kitos nuobaudos įstatymų leidėjams, trikdantiems parlamento veiklą.
Vengrijos parlamentas
Vengrijos parlamentas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Antsnukio įstatymu“ opozicijos pramintas taisykles iš esmės patvirtino premjero Viktoro Orbano partija „Fidesz“ ir jos koalicijos partneriai krikščionys demokratai. Jie siekia atsikratyti protestų parlamente ir apsunkinti kai kuriuos priežiūros įsipareigojimus, vykdomus įstatymų leidėjų.

Šis teisės aktas priimtas praėjus beveik metams po to, kai opozicijos parlamentarai, prieštaraujantys vienam darbo įstatymui, kuris, jų teigimu, išnaudoja darbuotojus, bandė užkirsti kelią jo priėmimui parlamente pūsdami švilpukus, giedodami Vengrijos himną ir blokuodami praėjimą prie parlamento pirmininko pakylos.

Pagal naująsias taisykles, be kita ko, parlamento veiklą trikdantiems įstatymų leidėjams maksimali bauda padidinama nuo pusmečio iki metų atlyginimo, o didžiausia nušalinimo trukmė pailginama nuo devynių parlamento sesijų iki 60.

Opozicinė Dialogo partija sakė, jog kreipsis į Konstitucinį teismą, siekdama, kad šis atmestų naująsias taisykles, įskaitant nuostatą, kad nepriklausomi parlamentarai negali prisijungti prie kurios nors partijos parlamentinės frakcijos.

Vengrų įstatymų leidėjams taip pat uždrausta keisti ar pildyti parlamentaro priesaikos tekstą, o prieš lankantis visuomeninėse institucijose jie turės gauti tam leidimą.

Praėjusią savaitę buvo prisaikdintas vienas parlamentaras iš kairiojo sparno Demokratinės koalicijos, kuris priesaikos pabaigoje pasakė, kad sieks „atkurti respubliką ir duoti tautai naują, demokratinę konstituciją“.

Šie Laszlo Szebiano-Petrovszki komentarai sulaukė griežto valdančiųjų partijų nepritarimo.

Praėjusį gruodį keli opozicijos parlamentarai buvo išvaryti iš visuomeninės televizijos studijos, kur jie nuėjo per gatvių protestus prieš minėtą darbo įstatymą, reikalaudami teisės tiesioginiame eteryje perskaityti savo reikalavimų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius