Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijoje apie 10 tūkstančių žmonių dalyvavo antivyriausybiniame proteste prieš korupciją

Daugiau negu 10 tūkst. žmonių pirmadienį dalyvavo protesto akcijoje Vengrijos sostinėje Budapešte, reikalaudami, kad šalies mokesčių inspekcijos vadovė būtų pašalinta iš posto ir kad būtų užtikrinta didesnė premjero Viktoro Orbano vyriausybės atskaitomybė.
Protestas Budapešte
Protestas Budapešte / „Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr.

Demonstraciją prie parlamento pastato paskatino surengti įtūžis dėl V.Orbano atsisakymo atleisti mokesčių tarnybos vadovę Ildiko Vidą, kuriai kartu su keliais kitais pareigūnais buvo uždrausta atvykti į Jungtines Valstijas dėl numanomų korupcinių ryšių. I.Vida tuos kaltinimus neigia.

Pirmadienį surengta akcija „Visuomenės įniršio diena“ buvo jau ketvirta didelė demonstracija prieš vyriausybę, įvykusi Budapešte per pastarąjį mėnesį. Mažesnės demonstracijos taip pat vyko 20 kitų Vengrijos miestų ir kai kuriose Europos sostinėse, tarp jų Londone, Berlyne ir Stokholme.

Protesto organizatorius Balazsas Nemesas kaltino visą Vengrijos politinę klasę dėl šalies problemos, sakydamas, kad „esame čia ne tam, kad palaidotume vyriausybę, o tam, kad palaidotume sistemą“.

Protesto organizatorius Balazsas Nemesas kaltino visą Vengrijos politinę klasę dėl šalies problemos, sakydamas, kad „esame čia ne tam, kad palaidotume vyriausybę, o tam, kad palaidotume sistemą“.

Po oficialios protesto pabaigos, kai išvyko organizatoriai, keli tūkstančiai žmonių liko aikštėje ir atsisakė išsivaikščioti, nors to ne kartą prašė policija.

Minia išardė dalį metalinių užtvarų prie parlamento ir stojo prieš kelias dešimtis riaušių policininkų, giedodami nacionalinį himną bei skanduodami šūkius prieš V.Orbaną. Dalis protestuotojų mėgino nustumti pareigūnus toliau ant parlamento laiptų, bet apie smurto išpuolius pranešimų nebuvo.

„Vyriausybė mums sako vieną melą po kito; politikai tampa vis turtingesni, o šioje demokratijoje jie yra vieninteliai laimintys, – skundėsi studentė Anna Der – Turime pasirūpinti, kad Orbanas išgirstų mūsų žinią.“

Didžiausi iš pastarųjų metų protestų vyko spalio 28 dieną, kai dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į gatves, vyriausybei paskelbus planus apmokestinti duomenų siuntimą internetu. Praėjus trims dienoms po protestų V.Orbanas šio plano atsisakė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius