Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijoje protestuotojai ragina atleisti korupcija įtariamą mokesčių inspekcijos vadovę

Keli tūkstančiai protestuotojų sekmadienį dalyvavo eitynėse Budapešto gatvėmis, reikalaudami, kad atsistatydintų Vengrijos mokesčių inspekcijos vadovė, kuriai buvo uždrausta atvykti į Jungtines Valstijas dėl įtariamos korupcijos.
Protestas Budapešte
Protestas Budapešte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ildiko Vida praeitą savaitę patvirtino, kad ji yra viena iš šešių neįvardytų pareigūnų, kurių sąrašą praeitą mėnesį paviešino JAV reikalų patikėtinis Budapešte, kuris sakė, jog Vašingtonas turi įtikinamos informacijos apie korupciją.

Pasak vieno naujienų agentūros AFP fotografo, apie 10 tūkst. demonstrantų skandavo „Mes nemokėsim mokesčių sukčiams“ ir „Orbanai, nešdinkis!“, turėdami omenyje premjerą Viktorą Orbaną, kuris sakė, kad Jungtinės Valstijos turėtų pateikti įrodymų.

I.Vida, kuri pirmoji iš tų šešių pareigūnų prisipažino dėl įtraukimo į JAV „juodąjį sąrašą“, neigė visus kaltinimus ir atmetė raginimus atsistatydinti.

Tos sankcijos dar labiau padidino įtampą tarp Budapešto ir Jungtinių Valstijų, kuri išsivystė V.Orbanui atėjus į valdžią 2010 metais.

Tos sankcijos dar labiau padidino įtampą tarp Budapešto ir Jungtinių Valstijų, kuri išsivystė V.Orbanui atėjus į valdžią 2010 metais.

Rugsėjį JAV prezidentas Barackas Obama kritikavo Vengriją dėl pilietinių organizacijų, gaunančių lėšų iš užsienio, persekiojimo. JAV reikalų patikėtinis Andre Goodfriendas spalį sakė, kad „neigiamos tendencijos“ dvišaliuose santykiuose „sparčiai įsitvirtino“.

Praeitą savaitę V.Orbanas sakė, kad Vašingtonas klysta, vertindamas Vengrijos reiškiamą palaikymą Rusijos dujotiekio „South Stream“ projektui, taip pat Rusijos valstybinės įmonės „Rosatom“ dalyvavimą vienintelės Vengrijos atominės jėgainės plėtroje kaip „draugiškų santykių su Rusija atkūrimą“.

Sekmadienį vykusios demonstracijos dalyviai taip pat nešė Europos Sąjungos (ES) ir Norvegijos vėliavas, protestuodami prieš V.Orbano retoriką, dažnai nukreiptą prieš Bendriją, taip pat besitęsiantį įnirtingą ginčą su Oslu dėl pilietinių organizacijų finansavimo.

Demonstracija, kuri baigėsi taikiai, buvo surengta po spalį vykusių masinių protestų dėl Vengrijos vyriausybės pasiūlymo apmokestinti internetą. V.Orbanas galiausiai buvo priverstas atsisakyti tos idėjos.

„Protestai dėl interneto pagaliau parodė po daug metų trukusios apatijos, kad žmonių galia gali čia veikti“, – 50-metis demonstrantas Tamasas Hevesis sakė AFP.

„Protestai dėl interneto pagaliau parodė po daug metų trukusios apatijos, kad žmonių galia gali čia veikti“, – 50-metis demonstrantas Tamasas Hevesis sakė AFP.

Jeigu I.Vida ir kiti korupcija įtariami mokesčių pareigūnai neatsistatydins per savaitę, protestuotojai žada surengti dar didesnę demonstraciją lapkričio 17 dieną, vienas iš organizatorių sakė miniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius