Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos kairieji vienijasi prieš „visagalį“ dešiniųjų premjerą V.Orbaną

Neabejojama, kad Vengrijos kairieji per pirmadienį vyksiančius prezidento rinkimus patirs nesėkmę. Tačiau savo tam tikrą pergalę jie jau pasiekė, nes pradėjo vienytis prieš dešiniųjų premjerą Viktorą Orbaną.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ateinančiais metais Vengrijoje vyks parlamento rinkimai, tačiau jau dabar ima ryškėti iššūkiai, laukiantys galingo dešiniųjų pažiūrų premjero. Tiesa, vos keli ekspertai tiki, kad šie iššūkiai bus pakankamai rimti, kad galėtų iš esmės pakeisti Vengrijos politikos kryptį.

Parlamentarų balsavimas dėl iš esmės ceremoninį vaidmenį atliekančio prezidento tebus formalumas, kadangi V.Orbano vadovaujama dešiniųjų pažiūrų partija „Fidesz“, esanti valdžioje nuo 2010 metų, kontroliuoja du trečdalius parlamento. Prieš penkerius metus V.Orbano sąjungininkas Janosas Aderas buvo perrinktas be konkurencijos.

O pirmadienį perrinkimo sieksiančio J. Adero lauks konkurentas – itin gerbiamas buvęs ombudsmenas Laszlo Majtenyi, sugebėjęs suvienyti paprastai kariaujančias kairiąsias partijas, ir visi 43 šių partijų nariai 199 vietų parlamente pažadėjo balsuoti už jį.

„Tai labai svarbus faktas, nes nors kartą jie visi palaiko vieną kandidatą, nors vieni kitų ir nemėgsta“, – agentūrai AFP sakė analitikas Csaba Toth.

Dabar kyla klausimas, ar tos vienybės pakaks, kad jie palaikytų trečio pagal dydį Vengrijos miesto Segedo miesto merą Laszlo Botką, didžiausios šalyje kairiųjų pažiūrų Socialistų partijos iškelto kandidatu į premjero postą.

L. Botką yra pareiškęs, kad V.Orbanas valdo tarsi „karalius“, ir pabrėžė, kad atėjo laikas „naujai kairiųjų pažiūrų politikai“.

Naujausios apklausos rodo, kad nors pagal asmeninį populiarumą L.Botka turi beveik tokį pat visuomenės palaikymą, kaip ir V.Orbanas, jo atstovaujama Socialistų partija yra gerokai nepopuliaresnė, nes vis dar siejama su komunistiniais laikais ir korupcijos persmelkta valdžia.

Pats L.Botka yra sakęs, kad rinkimuose dalyvaus tik tokiu atveju, jeigu itin susiskaldęs kairiųjų blokas, sudarytas iš septynių partijų, jį palaikys, o tai tikrai bus sunki užduotis, ypač atsižvelgiant į dabartinį partijų nenorą bendradarbiauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius