Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos politiniai varžovai išves savo šalininkus į gatvės demonstracijas

Dešimtys tūkstančių Vengrijos gyventojų antradienį išeis į Budapešto gatves dalyvauti atskiruose politiniuose susirinkimuose, kuriuose bus atidžiai ieškoma ženklų, bylojančių apie galimai silpnėjantį palaikymą premjerui Viktorui Orbanui.
Protestai Vengrijoje
Protestai Vengrijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Mažėjant vyriausybės populiarumui ir po dviejų netikėtų pralaimėjimų neseniai vykusiuose papildomuose rinkimuose buvęs premjeras Gordonas Bajnai, daugelio nuomone, pasiskelbs pagrindiniu V.Orbano varžovu per rinkimus, kurie turėtų vykti 2014 metais.

Tačiau triuškinamą pergalę prieš pustrečių metų iškovojusį charizmatišką, nors prieštaringai vertinamą V.Orbaną iki šiol tvirtai palaiko eiliniai piliečiai, o opozicija išlieka demoralizuota ir susiskaldžiusi.

„Jeigu opozicija pajėgi susivienyti, kartu jie galėtų įveikti Orbaną ... o Bajnai galėtų atlikti esminį vaidmenį šioje vienybėje“, – politinių analizių centro „Political Capital“ vadovas Peteris Kreko sakė naujienų agentūrai AFP.

„(Antradienį) iš tiesų pamatysime 2014 metų rinkimų kampanijos pradžią“, – pridūrė jis.

44 metų technokratas G.Bajnai, nepriklausantis jokiai partijai, giriamas dėl savo indėlio atgaivinant Vengrijos ekonomiką, smarkiai nukentėjusią nuo pasaulinės finansų krizės, kai dirbo premjeru nuo 2009 metų balandžio iki V.Orbano pergalės 2010 metų gegužę.

Nuo to laiko V.Orbanas, pramintas „Viktatoriumi“, vadovavo priimant daug teisės aktų, kurie šalyje ir užsienyje daugelio laikomi keliančiais grėsmę demokratijai.

Tačiau jam vadovaujant Vengrijos forintas nuvertėjo, ekonomiką apėmė recesija, šalies skolinimosi kaina smarkiai padidėjo, o Budapešto obligacijų statusas prilygintas „šiukšlėms“, todėl V.Orbanui teko kreiptis su ištiesta ranka į Tarptautinį valiutos fondą (TVF) ir ES.

Taip pat randasi požymių, jog 49 metų vyriausybės palaikymas pradeda byrėti.

Spalio 18 dieną paskelbti agentūros „Szonda Ipsos“ apklausos rezultatai rodė, kad tik 20 proc. respondentų balsuotų už V.Orbano partiją „Fidesz“. Tuo tarpu 16 proc. apklausos dalyvių sakė, jog rinktųsi didžiausią opozicijos partiją – socialistus, o tai buvo jų geriausias įvertinimas nuo rinkimų.

Kita vertus, analitikai mano, kad vyriausybei neseniai pakeitus rinkimų įstatymus V.Orbaną ir „Fidesz“ būtų įmanoma išversti iš valdžios tik tuomet, jeigu socialistai sugebėtų suformuoti koalicijas.

Antradienį Vengrijoje minimos 1956 metais surengto nesėkmingo sukilimo prieš komunistinį režimą metinės, o šia proga vyksiantys renginiai taip pat laikomi politinės pusiausvyros barometru. Tiek vyriausybė, tiek opozicija tikisi išvesti į gatves po 100 tūkst. šalininkų.

Vyriausybę palaikančių aktyvistų mitingą sustiprins žmonės, kurie dalyvaus sostinėje organizuojamame parade „Bekement“ (Taikos eitynės), palaikydami V.Orbaną. Daugelis jų bus suvežti autobusais iš provincijos ir netgi užsienio regionų, kuriuose gyvena daug etninių vengrų.

Tuo tarpų opozicijos eitynes organizuoja nepartinis judėjimas „Milla“, kurio pavadinimas yra „Milijonas už žiniasklaidos laisvę“ trumpinys. Šis judėjimas buvo įkurtas socialiniame tinkle „Facebook“ 2010 metais, kai buvo priimtas įstatymas, daugelio kritikuojamas kaip varžantis žiniasklaidos laisvę.

Nors „Milla“ demonstraciją sustiprins socialistų šalininkai, kurie atskiro mitingo neorganizuoja, šis judėjimas ketina išlikti neutralus.

„Milla“ neatstovauja buvusiam premjerui, tik suteikia jam galimybę pasisakyti“, – teigė judėjimo pirmininkas Peteris Juhaszas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius