-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos premjeras aiškinsis Europos Parlamentui

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas trečiadienį Europos Parlamente stengsis įrodyti, kad jo šalyje yra laikomasi įstatymų viršenybės, Europos Sąjungai svarstant galimus veiksmus Budapešto atžvilgiu, pranešė pareigūnai.
Viktoras Orbanas
Vengrijos premjeras aiškinsis dėl Europos Parlamentui. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisija šį mėnesį perspėjo, kad per kelias savaites gali imtis veiksmų, jei V.Orbanas neišsklaidys ES susirūpinimo dėl Budapešto planų suteikti vyriausybei didesnes galias kontroliuoti migrantus, akademinę laisvę ir nevyriausybines organizacijas.

Europos Parlamento didžiausios grupės, centro dešiniosios Europos liaudies partijos (EPP), kuriai priklauso ir V.Orbano „Fidesz“, atstovė sakė, kad premjeras „čia bus trečiadienį“ ir dalyvaus suplanuotuose debatuose dėl Vengrijos.

„Jis kreipsis į europarlamentarus“, – antradienį sakė atstovė.

V.Orbanas sukėlė didelį nerimą įstatymu, pagal kurį gali būti uždarytas didelį autoritetą turintis Vidurio Europos universitetas (CEU), įkurtas Budapešte vengrų kilmės amerikiečio finansininko ir filantropo George'o Soroso.

Šis universitetas yra laikomas liberalių vertybių, kurias dažnai išjuokia premjeras, švyturiu.

Vyriausybė taip pat siuntinėjo gyventojams anketas „Stabdykime Bruselį!“, kuriose gyventojų klausiama, kaip Vengrija turėtų reaguoti į ES politiką, esą keliančią pavojų šalies suverenumui.

Vyriausybė taip pat siuntinėjo gyventojams anketas „Stabdykime Bruselį!“, kuriose gyventojų klausiama, kaip Vengrija turėtų reaguoti į ES politiką, esą keliančią pavojų šalies suverenumui.

Be to, planuojama priimti įstatymą, kuriuo nevyriausybinės organizacijos, gaunančios iš užsienio 23 tūkst. eurų per metus arba didesnį finansavimą, bus įpareigotos užsiregistruoti kaip „užsienio finansuojamos organizacijos“ ir taip žymėti visas publikacijas.

Panašus įstatymas, 2012 metais priimtas Rusijoje, smarkiai suvaržė nevyriausybinių organizacijų veiklą ir pilietinės visuomenės plėtros galimybes toje šalyje.

Intensyvėjant kritikai, ypač – Europos Parlamente, Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas šį mėnesį sakė, kad Vengrijos veiksmų kol kas negalima laikyti „sistemine grėsme“ ES teisinės valstybės standartams.

Tačiau Europos Komisija pasirengusi balandžio pabaigoje „pereiti prie kitų žingsnių“, jei šis klausimas nebus išspręstas, sakė jis.

Pernai ES ėmėsi teisinių veiksmų prieš Lenkijos dešiniojo sparno vyriausybę, dėl Konstitucinio Teismo pakeitimų. Toks žingsnis gali nulemti šalies narės balso teisės praradimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius