Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos premjeras kritikuoja ES šantažą dėl TVF paskolos

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas penktadienį duodamas interviu užsipuolė Europos Sąjungą (ES) dėl įvestų politinių sąlygų ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paskolai, kurios Budapeštui labai reikia.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Politinių sąlygų kūrimas, pavyzdžiui, dėl teisingumo sistemos, prilygtų šantažui, kuris Europos Sąjungoje yra nepriimtinas“, – savo savaitiniame interviu nacionaliniam radijui MR1 sakė V.Orbanas.

„Tarptautinis valiutos fondas nenustato finansinių sąlygų, bet ES žaidžia su politinių sąlygų įvedimo idėja“, – pridūrė Vengrijos premjeras.

Vengrija lapkritį paprašė TVF ir ES15-20 mlrd. eurų paskolos linijos, nes forinto kursas euro atžvilgiu rekordiškai smuko, o skolinimosi kaštai rekordiškai išaugo.

Tačiau Briuselis vėliau perspėjo, jog bet koks pinigų skyrimas priklausytų nuo Budapešto įrodymo, kad jis yra įsipareigojęs dėl demokratijos principų.

V.Orbano vyriausybė sulaukė kritikos dėl virtinės įstatymų ir naujos konstitucijos, kuria, pasak kritikų, suvaržoma centrinio banko ir teismų sistemos nepriklausomybė, ir, be kitų dalykų, apribojamos spaudos laisvės.

Praėjusį mėnesį Europos Komisija skyrė Vengrijai vieną mėnesį laiko suderinti du savo prieštaringai vertinamus įstatymus – dėl teismų sistemos ir duomenų apsaugos valdybos – su ES principais. Priešingu atveju Vengrijai grasinama veiksmais teismuose.

V.Orbanas balandžio 23 dieną Briuselyje turi susitikti su Europos Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius