Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos premjeras sutiko rengti referendumą dėl Kinijos universiteto projekto

Vengrijos dešiniųjų pažiūrų ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ketvirtadienį pareiškė, kad jis pritars referendumui dėl jo vyriausybės planų pastatyti Budapešte vieno Kinijos universiteto kompleksą.
Protestas Budapešte
Protestas Budapešte / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šeštadienį maždaug 10 tūkst. žmonių išėjo į Vengrijos sostinės gatves protestuoti prieš prieš siūlymą iki 2024 metų pastatyti kompleksą Fudano universitetui – vienai iš prestižiškiausių Kinijos aukštojo mokslo įstaigų.

Sostinės meras liberalas Gergely Karacsony ir kiti miesto pareigūnai griežtai priešinasi šiam projektui, keliančiam nerimą dėl Vengrijos diplomatinio nusigręžimo nuo Vakarų šalių, ir anksčiau siūlė dėl jo surengti referendumą.

„Bus referendumas“, – pareiškė V. Orbanas per spaudos konferenciją, nors jo projektų vadovas Laszlo Palkovics balandžio mėnesį sakė, kad „jokio atsarginio plano“ dėl universiteto komplekso statybų nėra.

V. Orbanas taip pat apkaltino opoziciją politizuojant „profesinio aukštojo mokslo“ klausimą.

„Nematau jokio kito sprendimo (kaip tik surengti referendumą)... Aš pats turiu savo tvirtų argumentų. Atėjus laikui, mielai pasidalysiu jais su žmonėmis, tada reikės priimti sprendimus, ir mes sutiksime su sprendimu“, – kalbėjo jis.

Ministrų kabineto narys Gergely Gulyas per spaudos konferenciją sakė, kad galutiniai planai dėl komplekso statybų turi būti pateikti parlamentui iki 2022 metų pabaigos, o vėliau galės būti rengiamas referendumas.

Kaip rodo Vengrijos ir Šanchajuje įsikūrusio universiteto rektoriaus pasirašyta sutartis, pirmojo tokio pobūdžio komplekso Europoje bendras plotas turėtų būti 500 tūkst. kv. metrų.

„Minties laisvė

Vengrijos žiniasklaidai nutekinti dokumentai atskleidė, kad Kinija planuoja suteikti Vengrijai 1,3 mlrd. eurų paskolą, iš kurios lėšų bus finansuojama didžioji dalis 1,5 mlrd. kainuosiančio komplekso statybos kaštų.

Sostinės meras G. Karacsony ragino V. Orbaną priverstinai nestumti mieste nepageidaujamų projektų. Visuomenės apklausos taip pat rodo, kad dauguma Budapešto gyventojų priešinasi Fudano universiteto miestelio statyboms.

G. Karacsony, per visuotinius rinkimus ateinančiais metais planuojantis balotiruotis prieš V. Orbaną, paskelbė, kad šalia siūlomo komplekso vietos gatvės bus pervadintos „Laisvojo Honkongo keliu“, „Dalai Lamos keliu“ ir „Uigūrų Kankinių keliu“, siekiant atkreipti dėmesį į žmogaus teisių padėtį Kinijoje.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad toks žingsnis „nevertas net paniekos“, bet pridūrė, kad projekto įgyvendinimo tai veikiausiai nepakeis.

V. Orbano vyriausybė argumentuoja, kad prestižinio Fudano universiteto padalinys leistų tūkstančiams Vengrijos ir užsienio studentų įgyti aukštos kvalifikacijos specialybių.

Tačiau projekto kritikai sako, kad palankumas Fudano universitetui, 2019 metais iš savo chartijos išbraukusiam bet kokius paminėjimus apie „minties laisvę“, taip pat kelia susirūpinimą dėl akademinės laisvės Vengrijoje.

2018 metais Vidurio Europos universitetas, įkurtas Vengrijoje gimusio JAV milijardieriaus George'o Soroso, paskelbė buvęs priverstas persikelti iš Budapešto į Vieną dėl įnirtingo teisinio ginčo su V. Orbano vyriausybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius