-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vengrijos premjeras Vatikane susitiko su popiežiumi Pranciškumi

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ketvirtadienį Vatikane susitiko su popiežiumi Pranciškumi.
Viktoras Orbanas Vatikane
Viktoras Orbanas Vatikane / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Šį susitikimą temdė brutalaus Rusijos karo Ukrainoje šešėlis, tiek V.Orbanui, tiek pontifikui sulaukiant aštrios kritikos dėl savo pozicijos Maskvos atžvilgiu.

Tai buvo antrasis Pranciškaus ir V.Orbano susitikimas per mažiau nei metus. Rugsėjį popiežius buvo trumpam užsukęs į Budapeštą uždaryti Tarptautinio eucharistinio kongreso. Tąsyk pontifikas pažadėjo sugrįžti į Vengriją su pastoraciniu vizitu, nors jo ir V.Orbano nuomonės dėl Europos atsako į migracijos problemą labai skiriasi.

V.Orbano vizitas į Vatikaną yra jo pirmoji kelionė į užsienį po to, kai jis ir jo dešiniojo sparno partija „Fidesz“ laimėjo balandžio 3 dieną vykusius parlamento rinkimus.

Greitai ketvirtą kadenciją premjero poste pradėsiantis V.Orbanas, ilgiausiai dirbantis vyriausybės vadovas Europos Sąjungoje, po trijų ankstesnių pergalių rinkimuose pirmojo vizito vyko į Lenkiją.

Lenkija yra tvirčiausia Vengrijos sąjungininkė Europos Sąjungoje. Abi šalys palaikė viena kitą kovoje su bloku dėl kaltinimų, kad jų vyriausybės apribojo teismų nepriklausomumą, žiniasklaidos laisvę ir nukrypo nuo teisinės valstybės principų.

Tačiau pastaruoju metu abiejų sąjungininkių keliai išsiskyrė dėl Rusijos karo prieš Ukrainą. Lenkija, tradiciškai laikanti Rusiją viena didžiausių grėsmių savo saugumui, yra tarp šalių, aktyviausiai palaikančių sankcijas Maskvai ir teikiančių karinę pagalbą Ukrainai.

Tuo metu V.Orbanas jau seniai palaiko glaudžius ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o pastarosiomis savaitėmis atsisakė siųsti Ukrainai ginklus ar leisti gabenti juos per Vengrijos ir Ukrainos sieną. Budapeštas taip pat deda pastangas, kad nebūtų plečiamos ES sankcijos Rusijai ir nebūtų įvestas draudimas importuoti rusiškus energijos išteklius, nuo kurių Vengrija yra priklausoma.

Pranciškus savo ruožtu jau seniai siekia pagerinti santykius su Rusijos Ortodoksų Bažnyčia. 2016 metais jis tapo pirmuoju popiežiumi per tūkstantmetį, susitikusiu su Rusijos ortodoksų patriarchu Kirilu.

Iš pradžių Pranciškus santūriai kritikavo Rusijos invaziją į Ukrainą, laikydamasis Vatikano diplomatinės tradicijos. Tačiau vėliau jis vis dažniau reiškė pasipiktinimą tuo, ką pavadino „šventvagišku“ karu, privertusiu savo namus palikti milijonus ukrainiečių. Visgi pontifikas iki šiol neįvardijo Rusijos agresore.

Pranciškus vis dar siekia palaikyti dialogą su patriarchu Kirilu. Praėjusį mėnesį jie pasikalbėjo vaizdo ryšiu. Anksčiau buvo pranešta, kad dviejų didžiųjų krikščioniškų Bažnyčių vadovai birželį gali susitikti akis į akį Jeruzalėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius