Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Vengrijos prezidentas kaltinamas nuplagijavęs daktaro disertaciją

Vengrijos Ignazo Semelveiso universitetas trečiadienį pranešė pradėjęs tyrimą dėl kaltinimų, esą premjerą Viktorą Orbaną palaikantis šalies prezidentas Palas Schmittas nuplagijavo didžiąją dalį savo daktarinės disertacijos.
Palas Schmittas
Palas Schmittas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Semelveiso universitetas sudarė tyrimą atliksiančią komisiją, kuriai pavesta ištirti Vengrijos prezidento Palo Schmitto daktaro disertacijos rašymo aplinkybes“ ir pateikti savo išvadas iki kovo 28 dienos, sakoma pranešime.

Vengrijoje populiarus ekonomikos savaitraštis „HVG“ šį mėnesį paskelbė, kad „didžioji dalis“ 1992 metais parašytos disertacijos yra „pažodinis“ devintajame dešimtmetyje prancūzų  kalba parašyto velionio bulgarų sporto specialisto ir diplomato Nikolajaus Georgijevo teksto vertimas.

Lygindamas atskiras daktaro disertacijos pastraipas su minėtu tekstu prancūzų kalba, „HVG“ rašo, kad iš 215 disertacijos puslapių įtarimą kelia 180 puslapių.

P.Schmittas tokius kaltinimus neigia ir sako, kad tie 180 puslapių „tėra tik pradinė medžiaga“, kurią jis parašė kartu su 2005 metais mirusiu N.Georgijevu, tuo tarpu prezidento indėlis yra svarbiausias – 35 puslapius užimančios išvados.

Tačiau bulgarų mokslininko duktė paneigė P.Schmitto žodžius ir savaitraščiui „HVG“ pareiškė, kad jos tėvas niekada nebendradarbiavo su Vengrijos prezidentu. Vėliau atsirado naujų kaltinimų.

Praėjusią savaitę internetinė naujienų  svetainė index.hu paskelbė, kad 17 puslapių iš P.Schmitto disertacijos išvadų yra pažodinis vokiečių profesoriaus Klauso Heinemanno disertacijos, kuri 1991 metais buvo parašyta anglų kalba, vertimas.

„Su Palu Scmittu niekada nedirbau, – sakė K.Heinemannas interneto svetainei. – Dėl šio darbo nukentėjo mano akademinė reputacija, mane šokiravo žinia, kad kažkas pasipelnė už dyką.“

Vyriausybės atstovas Peteris Szijjarto kiek anksčiau tokius kaltinimus pavadino melagingais.

Praėjusiais metais panašiomis aplinkybėmis atsistatydino Vokietijos gynybos ministras Karlas Theodoras zu Guttenbergas, kai paaiškėjo, jog jis rašydamas daktaro disertaciją nukopijavo didelę dalį teksto iš kitų autorių darbų, negavęs jų sutikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius