-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 26 /12:20

Vengrų diplomatijos vadovas lankosi Minske

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas) ketvirtadienį paskelbė, kad lankosi Minske.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ ministras pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti, kaip jis lipa iš lėktuvo, taip pat – apsnigtos Baltarusijos sostinės vaizdais.

„2 laipsniai, rūkas, sniego pėdsakai, tai – Minskas“, – parašė jis.

Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“ savo ruožtu sakė, kad Minske P. Szijjarto susitinka su baltarusių užsienio reikalų ministru Siarhejumi Aleiniku.

Remiantis jos pranešimu, vengrų diplomatijos vadovas taip pat dalyvaus tarptautinėje konferencijoje ketvirtadienį ir penktadienį.

Autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka sakė susitikęs su P. Szijjarto ir patvirtinęs, kad yra didelis Europos Sąjungos išsaugojimo šalininkas.

„Kažkodėl Europos Sąjungoje manoma, kad mes, Baltarusija, esame Europos Sąjungos priešininkai. Žinote, mes nekerštingi žmonės ir nepaisant dabartinės turbulencijos ES bei sankcijų, kurias mums įveda Europos Sąjunga, turite žinoti, kad Baltarusijos prezidentas yra entuziastingas Europos Sąjungos išsaugojimo šalininkas“, – sakė A. Lukašenka.

„Ne todėl, kad man labai patinka Europos Sąjunga, o todėl, kad ES drauge su JAV, Kinija, Rusija, tam tikru mastu Indija yra stiprios mūsų planetos egzistavimo atramos. Jei ta atrama būtų išplėšta iš po šios sistemos, būtų labai blogai visiems“, – aiškino jis.

Be kita ko, Minske, kaip pranešama, taip pat lankosi Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Šis P. Szijjarto vizitas, jau antras šiemet, vyksta praėjus kiek daugiau nei savaitei po to, kai Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas Pekine susitiko su pagrindinės Baltarusijos sąjungininkės Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

V. Putinas po to susitikimo pareiškė esąs patenkintas, kad vis dar palaiko ryšius su kai kuriomis Europos šalimis. Pastarasis susitikimas Vakaruose sulaukė pasmerkimo.

Be kita ko, estų premjerė Kaja Kallas (Kaja Kalas) V. Putino ir V. Orbano susitikimą pavadino labai nemaloniu.

„Kaip galima spausti ranką nusikaltėliui, vykdančiam agresijos karą, ypač atvykus iš šalies, kurios istorija tokia, kaip Vengrijos?“ – klausė K. Kallas. Ją citavo britų laikraštis „The Guardian“.

„Tai, kas įvyko Vengrijoje, ką ten padarė rusai, dar nėra tokia tolima praeitis“, – sakė estų premjerė, turėdama galvoje tuometinės Sovietų Sąjungos kariuomenės įvedimą į Vengriją 1956 metais.

Nepaisant Maskvos puolimo Ukrainoje, V. Orbanas palaiko ryšius su Kremliumi.

Praėjusiais metais A. Lukašenka leido pasinaudoti savo šalies teritorija kaip placdarmu Rusijos puolimui Ukrainoje.

Autoritarinis Baltarusijos vadovas sulaukė Rusijos prezidento V. Putino paramos per 2020 metais jo režimą sukrėtusius protestus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius