Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 23 /18:08

Vienas iš kaltinamųjų Maltos žurnalistės nužudymo byloje pripažino savo kaltę teisme

Vienas iš trijų kaltinamųjų korupciją aukščiausiuose sluoksniuose atskleidusios Maltos žurnalistės Daphne Caruanos Galizios nužudymo byloje antradienį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą teisme.
Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vincentas Muscatas buvo suimtas 2017 metų gruodį drauge su dar dviem vyrais po žurnalistės nužudymo, sukrėtusio visą šalį ir išprovokavusio įvykių grandinę, lėmusią premjero Josepho Muscato atsistatydinimą.

V.Muscatas ir J.Muscatas nėra susiję giminystės ryšiais.

V.Muscatas buvo nuteistas kalėti 15 metų. Skirdama jam bausmę teisėja sakė atsižvelgusi į faktą, kad jis bendradarbiavo su policija šioje didelio dėmesio sulaukusioje byloje.

V.Muscatas ir broliai George'as ir Alfredas Degiorgio buvo apkaltinti įsigiję sprogmenų ir įvykdę žurnalistės gyvybę automobilyje nusinešusį sprogimą.

53 metų žurnalistė ir tinklaraštininkė D.Caruana Galizia, tyrusi korupciją premjero artimiausioje aplinkoje, žuvo 2017 metų spalio 16-ąją sprogus jos automobilyje padėtai bombai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daphne Caruana Galizia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daphne Caruana Galizia

Dramatiškame ikiteisminiame posėdyje V.Muscato advokatas Marcas Santas informavo teismą, kad jo klientas nori padaryti pareiškimą.

Paklaustas, kokį pareiškimą jis nori padaryti, V.Muscatas pareiškė: „Kaltas.“

Teisėjai Edwinai Grimai pasakius, kad „tai yra rimti kaltinimai. Nužudymas, sąmokslas... Jam (V.Muscatui) gali grėsti laisvės atėmimas iki gyvos galvos“, kaltinamasis pakartojo pripažįstantis kaltę.

Nors nusikaltimo įvykdymu kaltinami minimi trys asmenys, kaip organizatorius teismo laukia verslininkas Yorgenas Fenechas.

Dubajuje įsikūrusios kompanijos „17 Black“, apie kurią rašė D.Caruana Galizia, savininkas Y.Fenechas buvo areštuotas 2019 metų lapkritį, kai savo jachta plaukė iš Maltos.

53 metų D.Caruana Galizia tyrė aukštų pareigūnų korupciją, prisidėjo prie vadinamųjų Panamos popierių nutekinimo 2016 metais.

Populiari žurnalistė, tinklaraštininkė, trijų vaikų motina D.Caruana Galizia, Maltoje vadinta „vienos moters „WikiLeaks“, atskleidė įdarbinimą per pažintis ir nesąžiningumą šalies politiniame ir verslo elite. Ji žuvo netoli savo namų salos šiaurėje.

Po žurnalistės nužudymo vienas jos sūnų apkaltino premjerą J.Muscatą, kad šis atvėrė sukčiams kelią į vyriausybę ir leido įsivyrauti nebaudžiamumo atmosferai, dėl kurios 2004-aisiais į Europos Sąjungą įstojusi Malta tapo „mafijos sala“.

J.Muscatas atsistatydino 2020 metų sausį, tyrime dėl žurnalistės nužudymo pradėjus figūruoti kai kuriems iš artimiausių jo bendradarbių.

J.Muscato administracijos vadovą Keithą Schembri ir jo turizmo ministrą Konradą Mizzi D.Caruana Galizia kaltino korupcija, bet jie tai neigė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius