-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienašališkos sankcijos nepadeda spręsti Irano problemos, sako Rusijos URM vadovas

Rusija sieks, kad būtų atnaujintos Irano derybos su tarptautine bendrija, nors pastaruoju laiku žengiami vienašališki žingsniai dėl Teherano nepadeda spręsti šio klausimo, pareiškė Rusijos URM vadovas Sergejus Lavrovas.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos ministras paaiškino, kokius žingsnius ketina žengti Rusija, Europos Sąjungai nusprendus įvesti draudimą naftos ir naftos produktų tiekimui iš Irano.  

„Mes mėginsime sulaikyti visus nuo staigių judesių, sieksime, kad derybos atsinaujintų“, – sakė S.Lavrovas, atsakydamas į žurnalistų klausimą pirmadienį Sočyje.

Rusijos URM pareiškė įsitikinimą, jog galimybė atnaujinti dialogą su Teheranu išlieka, nepaisant žingsnių, žengtų priimant atitinkamą JT Saugumo Tarybos rezoliuciją.

„Tokių galimybių yra, nors buvo žengti keli žingsniai, vienas jų – kai TATENA generalinis direktorius pasirėmė žinomais faktais ir padarė visiškai nepagrįstą išvadą, kad Iranas turi karinę branduolinės programos dalį“, – pareiškė Rusijos URM vadovas.

Jis pažymėjo: „Štai dabar vienašališkos sankcijos niekaip nepadeda spręsti reikalo“.„Jeigu jau mes JT Saugumo Taryboje parengėme kolektyvines sankcijas, tai reikia visiems laikytis šios linijos – nieko nepridėti ir nieko neatimti iš šios bendros pozicijos“, – mano S.Lavrovas.

Tačiau, pasak Rusijos URM vadovo, net „nepaisant šių apsunkinančių veiksnių, Rusija turi gana tvirtą viltį, kad derybos artimiausiu laiku gali būti atnaujintos“.

„Mes dirbame grupėje “Trys plius trys„ su Iranu. Aukšto rango ES atstovė Catherine Ashton turi užmegzti ryšį su Irano Saugumo Tarybos vadovu. Remdamiesi šių ryšių rezultatais sieksime konkrečios derybų atnaujinimo datos“, – pareiškė S.Lavrovas.

Iranas pradėjo kurti branduolines technologijas devintojo dešimtmečio viduryje. Vakarai kaltina Iraną, kad šalis kuria branduolinį ginklą, prisidengdama „taikaus atomo“ programa.

Teheranas savo ruožtu teigia, kad jo branduolinė programa siekiama tenkinti elektros energijos poreikius. Drauge Teheranas nenori vykdyti tarptautinių reikalavimų ir paaiškinti kai kurių savo branduolinės programos klausimų.

2006 metais JT Saugumo Taryba (ST) priėmė rezoliuciją dėl ekonominių sankcijų Iranui, nuo to laiko sankcijos buvo sugriežtintos dar kelis kartus. Štai 2010 metais JT ST patvirtino naują rezoliuciją. Pagal naujas sankcijas, Iranui draudžiama investuoti į kai kurias ekonomikos  sritis, pavyzdžiui, į urano rūdynus, taip pat negalima parduoti Iranui aštuonių rūšių įprastinės ginkluotės.

Be to, sankcijas įvedė pavienės šalys. 2012 metais sausio pradžioje JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė gynybos įstatymo projektą nutraukti prieigą prie JAV finansinės sistemos užsienio bendrovėms, tebedirbančioms su Irano centriniu banku.

Anksčiau pirmadienį diplomatiniai šaltiniai Briuselyje pranešė, kad ES užsienio reikalų vadovai ES užsienio reikalų tarybos posėdyje susitarė įvesti draudimą Irano naftai.

Ministrai susitarė nedelsiant įvesti embargą naujoms sutartims dėl žalios naftos ir naftos produktų. Esamos sutartys galios iki šių metų liepos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius