TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 14 /23:05

Vieno pagrindinių Rusijos kanalų transliacijoje – protestuotoja su plakatu „Karui – ne“

Vieno pagrindinių Rusijos kanalų televizijos transliacijoje per žiūrimiausią vakaro žinių laidą pasirodė protestuotoja prieš karą Ukrainoje. Protestuotoja – televizijos „Pirmasis kanalas“ darbuotoja, atsiprašiusi už tai, kad dirbdama šioje televizijoje skleidė Kremliaus propagandą.
Protestuotoja tiesioginiame eteryje
Protestuotoja tiesioginiame eteryje / Kadras iš „Twitter“ vaizdo įrašo

Šis itin neįprastas incidentas įvyko vyriausybės griežtai kontroliuojamoje televizijoje „Pervyj kanal“. Jos pagrindinė vakaro žinių laida „Vremia“, prasidedanti 21 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku, yra žiūrima milijonų žmonių visoje šalyje, ypač vyresnių.

Sulaikymus per opozicijos protestus stebinti grupė „OVD-Info“ nurodė, kad ši protestuotoja yra Marina Ovsianikova. Nurodoma, kad dirba viena iš „Pervyj kanal“ redaktorių ir kad dabar ji policijos nuovadoje.

Incidentas įvyko laidos vedėjai Jekaterinai Andrejevai perėjus prie reportažo apie santykius su Baltarusija. M.Ovsianikova, vilkėjusi tamsų darbo kostiumėlį, užbėgo jai už nugaros, laikydama savadarbį plakatą su užrašu anglų kalba.

Po anglišku užrašu „No War“ („Karui – ne“) rusiškai buvo parašyta: „Sustabdykite karą. Netikėkite propaganda. Čia jie jums meluoja.“

Plakato apačioje buvo angliškas užrašas „Russians against war“ („Rusai prieš karą).

Protestuotoja spėjo ištarti kelias frazes, įskaitant „Sustabdykite karą!“, o tuo metu J.Andrejeva, dirbanti žinių laidose nuo 1998 metų, mėgino pertraukti M.Ovsianikovą, kalbėdama garsiau.

Tuomet kanalas greitai perjungė vaizdą į reportažą iš vienos ligoninės.

Valstybinės naujienų agentūros TASS išplatintame pranešime „Pervyj kanal“ nurodė, kad „įvyko incidentas su pašaline moterimi kadre. Atliekamas vidinis patikrinimas.“

TASS citavo vieną šaltinį teisėsaugos tarnybose, sakiusį, kad moteris buvo sulaikyta ir bus apkaltinta pagal įstatymą, draudžiantį viešus veiksmus, „diskredituojančius Rusijos ginkluotųjų pajėgų naudojimą“.

M.Ovsianikova: „Vykdžiau Kremliaus propagandą ir man dėl to labai gėda“

Vėliau socialiniuose tinkluose paplito ir dar vienas vaizdo įrašas. Jame M.Ovsianikova atsiprašo, kad dirbo propagandiniame kanale.

„Tai, kas vyksta Ukrainoje, yra nusikaltimas, o Rusija yra agresorė. Atsakomybė už šią agresiją tenka vienam žmogui: Vladimirui Putinui. Mano tėvas yra ukrainietis, mama – rusė, ir jie niekada nebuvo priešai. Šis vėrinys [rodo į baltos, raudonos, mėlynos ir geltonos spalvos vėrinį ant savo kaklo], kad Rusija turi sustabdyti šį brolžudišką karą.

Deja, pastaruosius kelerius metus dirbau „Pirmajame kanale“. Vykdžiau Kremliaus propagandą ir man dėl to labai gėda – kad leidau žmonėms meluoti iš televizorių ekranų ir leidau zombinti Rusijos žmones.

Nieko nesakėme 2014 m., kai viskas tik prasidėjo. Mes neprotestavome, kai Kremlius nuodijo Aleksejų Navalną. Tiesiog tyliai stebėjome šį nežmonišką režimą. Dabar nuo mūsų nusisuko visas pasaulis, ir dešimt mūsų palikuonių kartų nenusiplaus šio brolžudiško karo“, – vaizdo įraše sako ji.

Pranešama, kad po incidento „Pirmasis kanalas“ pradėjo tyrimą. M.Ovsianikova buvo sulaikyta ir jai bus surašytas administracinis protokolas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24-ąją pasiuntė pajėgas į kaimyninę Ukrainą, pareiškęs, kad vykdoma „speciali karinė operacija“, kurios tikslas – šalies „demilitarizacija“ ir „denacifikacija“. Maskva griežtai laikosi pozicijos nevadinti šios kampanijos „karu“ ir priėmė įstatymą, numatantį įkalinimą ir baudas už „melagienas“ apie Rusijos kariuomenės veiksmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius