Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 26 /20:44

Vienoje iš lietuvių stebimų rinkimų apygardų Ukrainoje mėginta pirkti balsus

Vienoje iš Lietuvos politikų stebimų rinkimų apygardų Ukrainoje pasitaikė ir balsų pirkimo atvejų. Pasak politikų, Ukrainos gyventojų lūkesčiai rinkimų dieną santūrūs, rinkimų nuotaikas temdo Rusijos agresijos baimė.
Ukrainiečiai atiduoda balsuos.
Ukrainiečiai atiduoda balsuos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie balsų pirkimo atvejus pranešė Slovjanske esantis Mantas Adomėnas.

„Girdėjome apie balsų pirkimo atvejus balsuojant paštu, už balsą buvo mokama 300 grivinų – apie 60 litų. Tai didelė suma Ukrainoje, – 15min.lt pasakojo M.Adomėnas. – Tokių atvejų užfiksuota nemažai, dabar jie tiriami. Dar buvo užfiksuota ir nelegalios agitacijos atvejų, bet tai tik pavieniai incidentai.“

Girdėjome apie balsų pirkimo atvejus balsuojant paštu, už balsą buvo mokama 300 grivinų – apie 60 litų. Tai didelė suma Ukrainoje, – pasakojo M.Adomėnas.

Pasak jo, preliminarūs apklausų rezultatai Ukrainoje rodo proeuropietiškų jėgų pergalę, o Rytų Ukrainoje žadamas kiek kitoks vaizdas – čia visuomenė labiau susiskaldžiusi, daugiau į Rusiją besidairančių žmonių.

„Pas mus diena praėjo ramiai, kas bus naktį – sunku pasakyti. Kitose apygardose yra oligarchai, jie turi privačias karines pajėgas. Jei balsų skaičiavimas baigsis prastai, gali visko būti“, – pasakojo M.Adomėnas.

Rinkimus maždaug už 40 km nuo Kijevo Brody srityje stebintis parlamentaras Algis Kašėta pasakojo esantis nustebęs, kad rinkimams pasiruošta taip sklandžiai.

„Iš dešimties aplankytų apylinkių nepastebėjome rimtesnių pažeidimų. Vertinimai buvo arba gerai, arba labai gerai, – sakė politikas. – Tiesą pasakius, esu nustebęs, kad taip sklandžiai viskas suorganizuota. Rinkimams pasiruošta stropiai. Negali sakyti, kad visiškai idealu – matėme autostrada važiuodami partijų plakatų, kurie turėjo būti nuimti, bet be šito pastebėjimo daugiau nieko rimto nebuvo.“

A.Kašėtos teigimu,sprendžiant iš pirminių balsavimo rezultatų, gyventojų aktyvumas turėtų būti kiek mažesnis, nei Ukrainos prezidento rinkimuose.

Gyventojams neramu dėl rytdienos – bijo tiek galimų karinių veiksnių iš Rusijos, tiek ekonominių sunkumų, – pasakojo A.Kašėta.

„Jaučiama bendresnė apatija – nemažas gyventojų nusivylimas politikais, partijomis. Matyt, tam įtakos turi krizė ir karo sunkumai, žuvusieji ir sužeistieji, o taip pat ir socialinės problemos. Gyventojams neramu dėl rytdienos – bijo tiek galimų karinių veiksnių iš Rusijos, tiek ekonominių sunkumų“, – pasakojo A.Kašėta.

Šiaurės Ukrainos Žitomiro mieste esantis parlamentaras Arvydas Anušauskas teigė, kad čia taip pat ramu. Esą gyventojų lūkesčiai yra saikingi.

„Visi kalba, kad kažkas turi keistis, bet kad reikia kovoti su korupcija. Po politinių permainų Ukrainoje įvyko partijų keitimas, dalis buvusio režimo žmonių puolė keisti partijas ir mėgina bet kokiu būdu išlikti valdžioje, stengiamasi balsuoti už tuos žmones, kurie anksčiau buvo nesusiję su ankstesne valdžia, kuri tapatinama su korupcija“, – sakė A.Anušauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius