Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienoje turi būti atnaujintos derybos dėl Irano branduolinės programos

Austrijos sostinėje ketvirtadienį turi prasidėti naujas derybų dėl Irano branduolinės programos raundas, per kurį toliau bus ieškoma būdų išgelbėti sutartį, skirtą pažaboti Teherano branduolines ambicijas.
Viena, Austrija
Viena, Austrija / 123RF.com nuotr.

Pasaulio galybių ir Irano pareigūnai Vienoje susitiks pirmą kartą nuo kovo, kai įstrigo pernai prasidėjusios derybos, inicijuotos siekiant sugrąžinti į sutartį iš jos pasitraukusias Jungtines Valstijas.

Birželio pabaigoje Katare buvo surengtos netiesioginės Teherano ir Vašingtono derybos, viliantis išjudinti procesą, tačiau jokio proveržio jose nebuvo pasiekta.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis praėjusį mėnesį pateikė kompromisinį pasiūlymą ir paragino sutarties dalyves jam pritarti, kad būtų išvengta „pavojingos branduolinės krizės“.

J.Borrellis sakė, kad į susitarimo projektą įtraukti „visų šalių sunkiai iškovoti kompromisai“ ir jame „tiksliai bei išsamiai aptariamas sankcijų panaikinimas bei branduoliniai žingsniai, būtini siekiant atgaivinti“ 2015 metais sudarytą branduolinę sutartį.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamą sutartį 2015-aisiais pasirašė Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Iranas, Rusija ir Jungtinės Valstijos. Ketvirtadienį vyksiančiose derybose dalyvaus visų šalių delegacijos, tačiau nesitikima, kad JAV ir Irano pareigūnai susitiks akis į akį.

Pagal JCPOA Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Pernai balandį Iranas paskelbė pradėjęs sodrinti uraną iki 60 procentų, nors JCPOA leidžia šiitiškai respublikai gaminti ne daugiau kaip iki 3,67 procento prisodrintą medžiagą. Ginklams tinkama medžiaga laikomas mažiausiai iki 90 procentų prisodrintas uranas.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Grossi antradienį perspėjo, kad Iranas labai sparčiai vysto savo programą ir „didina užmojus bei pajėgumus“.

Atsargus optimizmas

Prieš ketvirtadienio derybas pareigūnai reiškė atsargų optimizmą, tačiau kartu įspėjo, kad šalys vis dar nesutaria svarbiausiais klausimais.

JAV delegacijos vadovas Robertas Malley ir Irano vyriausiasis derybininkas branduoliniais klausimais Ali Bagheri prieš derybas socialiniame tinkle „Twitter“ patikino, kad atvyksta su gera valia, tačiau abu sakė, kad derybų sėkmė priklauso nuo kitos pusės.

Tuo metu analitikai pabrėžia, kad JCPOA atnaujinimas tebėra geriausia išeitis.

„Jungtinėms Valstijoms mažiausiai reikia branduolinės krizės su Iranu, kuri galėtų lengvai peraugti į platesnio masto regioninį konfliktą“, – sakė Suzanne DiMaggio iš Vašingtone įsikūrusio Carnegie (Karnegio) fondo už tarptautinę taiką.

Analitinio centro „European Council on International Relations“ (ECFR) ekspertė Ellie Geranmayeh sakė, jog „galų gale tiek Teheranas, tiek Vašingtonas žino, kad JCPOA žlugimas sukeltų siaubingų padarinių“.

„Mažai tikėtina, kad šiame susitikime pavyks išspręsti dar likusius klausimus“, tačiau „jis gali padėti pasiekti proveržį, kuris būtinas, kad derybos ne žlugtų, o artėtų prie finišo tiesiosios“, sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius