-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienuolynai gelbėjasi turizmu

Seni vienuolynai ieško būdų, kaip nesugriūti. Geriausia išeitis – pritraukti daug turistų.
Tokių senų vienuolynų, kaip Rilos, Bulgarijoje apstu, bet daugelis baigia sugriūti.
Tokių senų vienuolynų, kaip Rilos, Bulgarijoje apstu, bet daugelis baigia sugriūti. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Turistai

Bulgarijos nacionalinio istorijos muziejaus direktorius Bojidaras Dimitrovas pasiūlė restauruoti 23 vienuolynus, esančius netoli sostinės Sofijos, žinomus kaip Mažasis Afonas arba Sofijos Šventasis Kalnas, ir paversti juos sostinės kultūrinio turizmo traukos centru.

Iš viso unikalaus šventų vietų vainiko aplink sostinę suremontuoti ir restauruoti tik 2 vienuolynai. Viena nuostabiausių X-XIII amžiaus cerkvių ir dar vienas vienuolynas, kuriame įsikūrę ir patriarchai, yra apverktinos būklės. Manoma, kad deramai išreklamavus visas šias šventoves turistų pritraukti pavyktų. Dauguma pastatų priklauso Bažnyčiai, o ši kol kas dar nieko nepranešė, kaip galėtų prisidėti prie projekto. Savo ruožtu valstybė pasiryžusi sukurti reikiamą infrastruktūrą ir reklamuoti šiuos architektūros paminklus. Jau rengiamas reklaminis albumas, skirtas 9 turistiniams maršrutams po sostinę. Vienas šių maršrutų supažindina ir su Sofijos Šventuoju Kalnu. Kad vienuolynus būtų paprasčiau pasiekti, ketinama nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takus, o iš vieno vienuolyno į kitą svečiai galėtų keliauti raitomis.

Visai kitokį sumanymą jau kelerius metus sėkmingai įgyvendina dominikonų vienuolynas Vokietijoje. Jame įkurtas šiuolaikinis viešbutis, į kurį plūsta pavargę miestiečiai su šeimomis iš gretimo Koblenco miesto praleisti vasaros atostogų.

Mintis įkurti viešbutį, kad Arenbergo vienuolynas būtų išgelbėtas nuo visiško sugriuvimo, kilo dominikonų ordino vienuolėms. Jos leidžia viešbučio svečiams gyventi, kaip patinka: plaukioti baseine, sportuoti arba, jei nori, lankyti meditacijos kursus, kurie neprieštarauja ordino statutui. Viešbutyje siūlomas gydymas vandeniu pagal Kleipo metodą, o pusryčiauti galima vadinamajame Tylos kambaryje. Vienuolės rūpinasi svečių laisvalaikiu, žiūri, kad jie neužsikrautų pernelyg daug užsiėmimų - ne daugiau kaip po 4 per dieną. Vienuolyne plušančios seserys dažnai ir pačios apsilanko sporto salėje arba sveikatingumo centre. Šį vienuolių prieglobstį Reinlando-Pfalco ir Saro žemėje jau pamėgo nemažai žmonių, jie čia nuolat sugrįžta.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius