Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienybę rodžiusi Rusijos opozicija prieš rinkimus Maskvoje vėl nesutaria dėl strategijos

Šeštadienį tūkstančiai maskviečių ir vėl keliavo protestuoti prieš draudimą opozicijos kandidatams dalyvauti Maskvos miesto tarybos rinkimuose. Tokių demonstracijų buvo jau ne viena. Bet vienas garsiausių Rusijos opozicionierių, Aleksejus Navalnas, sutrikdė net jo paties rėmėjus, kai pareiškė, kad reikia ne mindžioti gatvių grindinį, o strategiškai balsuoti. Ar vienybė jau aižėja, klausia „The Moscow Times“.
Aleksejus Navalnas: svarbu ne demonstracijų dydis, o tai, už ką balsuojama
Aleksejus Navalnas: svarbu ne demonstracijų dydis, o tai, už ką balsuojama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toks A.Navalno raginimas opoziciją, kuri pastarąjį mėnesį sklandžiai derino veiksmus ir atrodė išties vieninga, grąžino į įprastą chaotišką būseną.

„Situacija lygiai tokia pati kaip vykstant Bolotnajai“, – pastebėjo Maskvos Carnegie centro analitikas Konstantinas Gazė, kalbėdamas apie 2011-2012 metais vykusias demonstracijas prieš Vladimiro Putino režimą.

„Skirtumas tik toks, kad anuomet bent jau buvo suformuota opozicijos taryba. Šį kartą nebuvo net jokių viešų diskusijų“, – pridūrė K.Gazė.

Ragina balsuoti protingai

Protestuotojai Maskvoje nuo pat liepos 14-osios penkis savaitgalius iš eilės rengė demonstracijas, per kurias reikalavo, kad opozicijos kandidatams būtų leista dalyvauti rugsėjo 8-osios, artėjančio sekmadienio, rinkimuose.

Rugpjūčio 10-ąją, paraginti ir didelio būrio Rusijos garsenybių, į didžiausią per pastaruosius septynerius metus mitingą susirinko beveik 50 tūkst. žmonių.

A.Navalnas rugpjūčio demonstracijose nedalyvavo. Jis mėnesį praleido nelaisvėje ir buvo paleistas tik penktadienį – už grotų aktyvistas buvo nusiųstas dėl to, kad dar liepą ragino žmones eiti į nesankcionuotas protesto akcijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Vis dėlto dabar A.Navalnas teigia, kad geriausias būdas nukarūnuoti valdančiąją partiją „Vieningoji Rusija“ – jau nebe protestai, o taktinis balsavimas.

„Reikia nustoti be paliovos skaičiuoti žmones, atėjusius į demonstracijas, ir prisiminti tikslą, dėl kurio visa tai prasidėjo, – dar iš kalėjimo savo tinklaraštyje parašė opozicionierius. – Reikia ne didžiausio mitingo, o nugalėti valdančiąją partiją per rinkimus.“

A.Navalnas paragino rinkėjus, dalyvausiančius balsavimuose 20 Rusijos regionų, įskaitant Maskvą, pasirinkti jo komandos dar pernai lapkritį pristatytą „Protingo balsavimo“ strategiją.

Pastaruosius du šeštadienius Maskvoje protestuotojų beveik nebuvo matyti, nors šį savaitgalį jų vėl padaugėjo.

Pagal A.Navalno sumanytą strategiją, rinkėjai turi apsilankyti specialiame tinklalapyje, jame užsiregistruoti ir įrašyti, kur balsuoja.

Tada, rinkimų išvakarėse, analitikai jiems turėtų atsiųsti pavardę kandidato, už kurį reikėtų balsuoti norint, kad „Vieningosios Rusijos“ atstovas patirtų nesėkmę.

Keturi pasirinkimai

Išjudinti šios vasaros protestus padėjo ir daugiau opozicinių grupuočių, bet liūto dalį prisiėmė būtent A.Navalno komanda, kuri kiekvieną savaitę plačiai skleisdavo informaciją apie naujus mitingus socialiniuose tinkluose.

Tačiau po A.Navalno paraginimo rinktis strateginį balsavimą tokios reklamos srautas nutrūko.

Nenuostabu, kad pastaruosius du šeštadienius Maskvoje protestuotojų beveik nebuvo matyti, nors šį savaitgalį jų vėl padaugėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Maskvoje

„Toks visada ir buvo planas“, – sako A.Navalno antikorupcijos fondo vadovas Ivanas Ždanovas, vienas tų opozicionierių, kuriems Centrinė rinkimų komisija neleido dalyvauti rinkimuose Maskvoje.

Vis dėlto kitų opozicinių judėjimų atstovai nėra tokie tikri, kad strategija teisinga. Vienas dabartinis Maskvos miesto tarybos deputatas, padėjęs organizuoti protestus sostinėje, piktinosi A.Navalno sąjungininkų elgesiu.

„Jie nieko nepaaiškinę staiga pradėjo trauktis iš visų organizacinių diskusijų grupių“, – „The Moscow Times“ teigė deputatas.

Dar vienas opozicijos atstovas, liberalią partiją „Jabloko“ konsultuojantis Maksimas Katzas, pabrėžė: „Tai labai svarbus laikas – protesto judėjimas gali pradėti skilti. Esu matęs jau daug tokių skilimų.“

Anot M.Katzo, kiekvieną balsavimą Rusijos opozicija pasitinka turėdama keturis pasirinkimus.

Maksimas Katzas: „Ilgos ir emocingos diskusijos apie pasirinkimus išsunks mūsų išteklius bei užgoš visa kita.“

Visų pirma, galima boikotuoti, suprask, neteisėtus rinkimus. Antra, galima dalyvauti ir balsuoti už bet ką, tik ne už valdančiuosius.

Trečia, įmanoma eiti į rinkimus, bet balsuoti tik už liberalias partijas. Ketvirta, balsuoti tik už tikrus liberalus – ne tuos, kurie atstovauja vadinamajai „sisteminei opozicijai“, paprastai vykdančiai Kremliaus valią.

„Kiekvienas iš šių sprendimų gali būti teisingas, bet tuo pačiu daro didelę įtaką svarbioms opozicinėms grupėms. Ilgos ir emocingos diskusijos apie pasirinkimus išsunks mūsų išteklius bei užgoš visa kita“, – praėjusią savaitę rašė M.Katzas.

Strategija ar išdavystė?

Šio konsultanto prognozės išsipildė. Nepriklausomų Rusijos dienraščių puslapiai pastarosiomis dienomis kupini svarstymų, kuriais arba smerkiama, arba ginama A.Navalno pasirinkta strategija.

Kai kurie opozicijos atstovai klausia, kodėl A.Navalnas 2018 metų kovą kvietė boikotuoti prezidento rinkimus, bet dabar ragina rinkėjus balsuoti net už sisteminės opozicijos kandidatus – tik ne už „Vieningosios Rusijos“ atstovus.

Pavyzdžiui, A.Navalnui, regis, tinka ir stambi Komunistų partija, nors jis jau seniai vadina ją Kremliaus norų vykdytoja. Komunistai sąžiningų rinkimų reikalauja per demonstracijas mojuodami vėliavomis su sovietų diktatoriaus Josifo Stalino portretu.

„Balsavimas už kandidatus, kurie aiškiai nepasisako prieš represijas ir baudžiamąjį persekiojimą, reiškia išdavystę – kad ir kokie politiniai paskaičiavimai“, – parašė buvęs politinis kalinys, judėjimo „Atvira Rusija“ įkūrėjas Michailas Chodorkovskis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Chodorkovskis

A.Navalnas nenusileidžia. Pirmadienio vakarą jis radijo stoties „Echo Moskvy“ eteryje prieštaravo žurnalistei Jevgenijai Albats, suabejojusiai, ar tikrai liberalai turėtų balsuoti už Komunistų partiją, kurios lyderis Genadijus Ziuganovas mano, kad protestus Maskvoje organizuoja vakariečiai.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Genadijus Ziuganovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Genadijus Ziuganovas

„Ar mes norime streso valdančiųjų gretose? Ar mes norime parodyti, kad nepasitikime valdančiąja partija? Jei taip, turime dirbti su Komunistų partija“, – tvirtino A.Navalnas.

Jo teigimu, pernai rugsėjį keturi Kremliaus remti kandidatai į gubernatorius pralaimėjo, o tai esą tik įrodo, kad „Vieningosios Rusijos“ atstovus galima išstumti iš svarbių postų regionuose.

Be to, kadangi opozicijos kandidatai neprileidžiami prie rinkimų, A.Navalnas mano, kad jo planas yra vienintelis pasirinkimas. Pritaria ir jau minėtas I.Ždanovas bei dar vienas protestų lyderis Ilja Jašinas.

„Scanpix“ nuotr./Ivanas Ždanovas
„Scanpix“ nuotr./Ivanas Ždanovas

Pastarasis atkreipė dėmesį, kad vienas komunistų kandidatas, kurį paremti nusprendė A.Navalno komanda, netrukus pasitraukė iš lenktynių. Tai esą rodo, kad V.Putino režimas išsigandęs ir ieško išeičių iš situacijos.

Savo ruožtu I.Ždanovas tikina, esą strategiškai balsuoti svarbu dar ir todėl, kad Maskvos pareigūnai protestus malšina brutaliai ir tikrai neleis jiems plėstis.

Už grotų skirtingiems laikotarpiams buvo įgrūstas visas būrys protestų lyderių, be to, valstybė įšaldė A.Navalno Antikorupcijos fondo sąskaitas – judėjimas kaltinamas pinigų plovimu. Galiausiai suimta net 2,4 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius