Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 21 /11:47

Viešbučio ataka Kabule baigėsi, užpuolikai nukauti: atsakomybę prisiėmė Talibanas

Afganistano sostinėje Kabule viešbučio „Intercontinental“ ataka baigėsi, žuvo mažiausiai šeši žmonės, tarp kurių yra ir viena užsienietė, pranešė Vidaus reikalų ministerija sekmadienį, praėjus daugiau kaip 12 valandų nuo ginkluoto užpuolimo pradžios šeštadienio vakare.
Prabangiame Afganistano sostinės viešbutyje – ginkluotas įsiveržimas
Prabangiame Afganistano sostinės viešbutyje – ginkluotas įsiveržimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Talibanas sekmadienį prisiėmė atsakomybę dėl ištaigingo viešbučio Kabule naktinės atakos, per kurią, trukusią apie 12 valandų, žuvo mažiausiai šeši žmonės.

Atakavus viešbutį „Intercontinental“ Afganistano sostinėje, „nužudyti dešimtys užsienio įsibrovėlių ir jų pakalikų“, parašė elektroniniame laiške Talibano atstovas Zabiullah Mujahidas.

Tuo tarpu pasak Afganistano pareigūnų, tarp šešių žuvusiųjų buvo tik viena užsienietė.

Su užpuolikais susirėmusios saugumo pajėgos per naktį užtikrino persigandusių viešbučio lankytojų evakavimą, bet vietomis viešbutyje kilo gaisras.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Najibas Danishas sakė transliuotojui „Tolo News“, kad Afganistano saugumo pajėgos nukovė keturis užpuolikus per naktinį susirėmimą. Per televiziją rodyta, kaip viešbutyje buvę žmonės per balkonus mėgina pasprukti į laisvę.

„Ataka baigta“, – pareiškė N.Danishas.

„Penki užpuolikai ir viena užsienietė nukauti“, – sakė naujienų agentūrai AFP Vidaus reikalų ministerijos atstovo spaudai pavaduotojas Nasratas Rahimi, dar nurodęs, kad išgelbėti 153 žmonės, tarp kurių buvo daugiau kaip 40 užsieniečių.

„Užsienietės moters lavonas rastas šeštajame aukšte, kur buvo sunaikintas paskutinis užpuolikas“, – pridūrė jis.

Vis dėlto kitas pareigūnas, susijęs su Afganistano žvalgyba, sakė agentūrai AFP, kad ataka „dar nepasibaigusi“, užpuolikai „tebešaudo į saugumiečius“.

Per „Tolo News“ rodyta, kaip iš šešiaaukščio viešbučio „Intercontinental“ kyla juodi dūmai, matomos liepsnos. Kai kurie svečiai pririšę iš paklodžių padarytas virves leidžiasi iš viršutinio balkono, vienas neišsilaiko ir krenta ant žemės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prabangiame Afganistano sostinės viešbutyje – ginkluotas įsiveržimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prabangiame Afganistano sostinės viešbutyje – ginkluotas įsiveržimas

Šeštadienį vėlai vakare pareigūnai pranešė, kad mažiausiai keturi užpuolikai atakavo garsų Kabulo viešbutį „Intercontinental“ ir pradėjo šaudyti į svečius ir personalą.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šį naujausią išpuolį Afganistano sostinėje, kuris buvo surengtas po virtinės pastarosiomis dienomis pareikštų perspėjimų vengti viešbučių ir kitų vietų, kuriose dažnai lankosi užsieniečiai.

Pareigūnai aiškinasi, kaip užpuolikai įėjo į viešbutį pro saugumo užtvaras, sakė N.Danishas ir pridūrė, kad atsakomybę už viešbučio saugumą prieš dvi savaites perėmė viena privati kompanija.

„Kad patektų į vidų, jie, matyt, pasinaudojo užpakalinėmis durimis į virtuvę“, – spėjo N.Danishas.

Komunikacijų ir informacinių technologijų (IT) ministerijos pareigūnas Abdullah Sabetas sakė, kad į viešbutį dalyvauti sekmadienį vyksiančioje konferencijoje atvyko IT specialistų iš visos šalies.

Anksčiau šeštadienį vienoje viešbučio salėje vyko konferencija Afganistano ir Kinijos santykių klausimais; joje dalyvavo Kinijos ambasados pareigūnas.

Praėjusį kartą „Intercontinental“ atakos taikiniu tapo 2011 metų birželį, kai mirtininkas čia nužudė 21 žmogų, tarp jų ir 10 civilių. Atsakomybę už tą išpuolį prisiėmė Talibanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius