Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešosios nuomonės apklausose Graikijoje pirmauja „prieš visus“

Graikų nepasitenkinimas politikų klase toks didelis, kad jeigu per pirmalaikius parlamento rinkimus vasario 19 dieną balsalapiuose būtų kandidatas „prieš visus“, jis surinktų daugiausia balsų.
Taksi vairuotojas prie Graikijos parlamento
Taksi vairuotojas prie Graikijos parlamento / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Graikija Atėnai

Anksčiau graikai rinkosi daugiausia tarp dviejų pagrindinių partijų, valdančių šalį nuo karinio režimo žlugimo beveik prieš du dešimtmečius, o dabar politinis vakuumas gali Graikiją nuvesti į ilgą sumaištį.

Pagal neseniai vykusios viešosios nuomonės apklausos rezultatus, atsakymai „niekas/aš nežinau/kita partija“ iš viso surinko 29,7 proc. balsų, pralenkdami pagal populiarumą visus kitus variantus.

Tendencija plečiasi jau kelis mėnesius, kai Graikija taupo piliečių sąskaita savo kreditorių reikalavimu, mėgindama išvengti suverenaus žlugimo. Graikai dėl savo bėdų kaltina pagrindines partijas, o vasario rinkimai kažin ar išaiškins vieną tvirtą nugalėtoją.

„Nėra tokios partijos, kuri atneštų ką nors naujo, rastų sprendimą ar išeitį iš krizės“, – sakė viena 23-ejų metų Atėnų gyventoja.

Kadangi patekimo slenkstis rinkimuose – trys procentai balsų, analitikai sako, kad partijų skaičius parlamente išaugs nuo penkių iki septynių ir daugiau, todėl padaugėja galimybių, jog bus galima sudaryti margesnę koalicinę vyriausybę.

Jau trečius metus nukentėdami nuo išlaidų mažinimo ir mokesčių didinimo, dėl kurių krito pajamos ir auga nedarbas, graikai nebetiki, kad kuri nors iš esamų partijų gali sumaniai vadovauti šaliai.

Į klausimą, kuri iš dviejų partijų sugebės išspręsti Graikijos problemas, 7,6 proc. respondentų išrinko valdančiąją Socialistų partiją; opozicinė partija „Naujoji demokratija“ surinko 16,3 proc.

Bet 66,8 proc. atsakė: „Nė viena iš dviejų“.

Daugiau nei 60 proc. apklaustųjų mano, kad Graikiją iš krizės išves koalicinė vyriausybė, ir tik 13 proc. tiki vienos partijos ministrų kabineto perspektyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius